2 Mayıs 2012 Çarşamba

İşçi Bayramı'nda İşçiler Öldü

İstanbul'da döküm atölyesinde meydana gelen patlamada bir işçi, Kağıthane'deki dizi setinde sanat asistanı ve Ankara'da kanal çalışmasında bir işçi yaşamını yitirdi.

Türkiye 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlarken, İstanbul ve Ankara'da üç işçi çalıştıkları yerde meydana gelen kazalarda hayatını kaybetti.

İstanbul Bayrampaşa'daki Muratpaşa Mahallesi Sarıdökümcüler Sanayi Sitesi 7. Blok Sokak'taki Özbir Metal isimli firmada patlama oldu, 24 yaşındaki işçi Ersin Kaya hayatını kaybetti, 28 yaşındaki Dursun Çiftçi yaralandı.

İstanbul Kağıthane'de "Arka Sıradakiler" dizisinin setindeki trafik kazasında da sanat asistanı 26 yaşındaki Selin Erdem hayatını kaybederken, iki kişi de yaralandı.

Ankara'daki kanal çalışmasında göçük altında kalan 43 yaşındaki Mehmet Doğan da hayatını kaybetti.

Metal kapak başına çarptı

Bayrampaşa'daki döküm atölyesinde, dün akşam saat 21.00 sıralarında patlama meydana geldi. Gazetelerdeki haberlere göre, bakalit malzemeden tencere sapı üreten işçiler, üretim bandının sonundaki kazanın ısısını arttırmak için ateş yaktı.

Ateşin hızlanması için tiner kullanılması üzerine basıncı artan kazanda patlama meydana geldi. Patlamanın şiddetiyle fırlayan metal kapak, Kaya'nın başına isabet etti.

Kaya olay yerinde hayatını kaybederken, arkadaşı Çiftçi hafif şekilde yaralandı. Diğer işçiler, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Çiftçi ilk müdahalesinin ardından Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, "Biz firmanın başvurusu üzerine gerekli incelemeleri yapmış, kendilerine geçici ruhsat vermiştik. Ancak, yapılan iş gayri sıhhi malzeme üretimi olduğundan sorumluluk bizde değil, Büyükşehir Belediyesi'nde. Sanırım oraya da başvuruları olmuş. Bu tarz sanayi sitelerinin artık yerleşim yerlerinden uzakta olması gerekiyor" diye konuştu.

Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Minibüsün altında kaldılar

Kağıthane Altunay Caddesi üzerindeki dizi setinde dün 19:00 sıralarında mola veren grup kaldırımın üzerine oturdu.

Bu sırada freni patladığı iddia edilen, film ekibinin araçlarından İdris F. yönetimindeki 34 TH 8305 plakalı kapalı kasa minibüs, yokuş aşağı hızla ilerleyerek dizi ekibine çarptı.

Kazada aracın altında kalan Erdem, Ömer Özcan ile araç sürücüsü İdris F. yaralandı. Özcan ile İdris F. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, aracın altından itfaiye ekiplerince çıkarılan Erdem ise Kağıthane Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Ağır yaralanan Erdem hastanede hayatını kaybetti.

Şirket yetkilileri gözaltında

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ) Etimesgut ilçesi Bağlıca yolu üzerindeki çalışmalarında görev yapan Doğan, yaklaşık üç metre derinliğindeki kanala indi. Bu sırada meydana gelen göçüğün altında kalan Doğan hayatını kaybetti. Cenazesi kanaldan itfaiye ekiplerince çıkarıldı.

Gazetelerdeki haberlere göre, bazı şirket yetkilileri, olayla ilgili ifadelerine başvurulmak üzerine gözaltına alındı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıklamasına göre, Nisan ayının ilk 26 gününde 75 işçi hayatını kaybetti. Ocak 2012'de 62, Şubat 2012'de 42, Mart 2012'de 59 işçi ölmüştü.

Kaynak: Bianet