Eski Yargıtay Daire Başkanı’na rüşvet verildiği iddiası davasında, polisler bir avukatın ofisine suç olduğunu bilmelerine karşın böcek koyduklarını söyledi. Polisin itirafı Bakan İdris Naim Şahin'in BDP milletvekillerinin telefonlarını yasa dışı dinledikleri itirafını hatırlattı.
CNR Fuarcılık ile İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) arasındaki davalarda, eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan’a rüşvet verildiği iddiasıyla açılan ve Yüce Divan’da görülen davaya devam edildi. Duruşmaya, polislerin açıklamaları damga vurdu.
'İDTM’YE DE KOYACAKTIK'
Duruşmada, soruşturma aşamasında teknik takip kararlarını uygulayan 4 polis tanık olarak dinlendi. Sanıklardan avukat Necdet Okçu’nun avukatlık ofisine, suç olduğunu bilmelerine karşın soruşturmayı yürüten Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Halit Kıvrıl’ın bilgisi dahilinde girdiklerini ve mahkeme kararıyla böcek koyduklarını söyleyen polisler, “İDTM’ye de dinleme cihazı yerleştirecektik ancak zaman kısıtlıydı” dedi.
Amir olarak operasyonları yürüten Komiser Deniz Özkoçak, İDTM Genel Müdürü Orkun Osman Bilgivar’ın telefon dinlemelerinde, “Hâkimlere rüşvet parası kararını almaya çalışıyorlar. Bunu yapamayacağımı söyledim. İstifa edeceğim” dediğini tespit ettiklerini ifade etti.
İDTM Yönetim Kurulu’nca avukatlık ücreti olarak çıkarılan 1 milyon 250 bin lirayı takibe aldıklarını kaydeden Özkoçak, İDTM avukatlarının İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın haberi olmadan paranın bir kısmını aldıklarını, Bakırköy’deki davaya bakan hakime de para verdiklerini anlattı.
‘SUÇ’ AMA...
Dinleme kayıtlarının ardından Avukat Necdet Okçu’nun ofisine cihaz yerleştirdiklerini söyleyen Özkoçak, “Yönetim kurulundan çıkan para kesile kesile Hasan Erdoğan’a 200 bin lira kaldı. Bu miktardaki parayı ben vicdanen söyleyebilirim, aldığını gördüm” dedi. Okçu’nun avukatı Mehmet Selam Enez, Özkoçak’a “Müvekkilimin ofisine cihaz yerleştirdiğinizi söylediniz. 4 yıldır bunu merak ediyorduk. Söylediğiniz iyi oldu. Bir avukat bürosuna cihaz yerleştirilmesinin suç olduğunu biliyor musunuz?” diye sordu. Özkoçak da bunu bildiğini, ancak Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca ellerinde mahkeme kararı bulunduğu için cihazı yerleştirdiklerini söyledi. Özkoçak, dinleme cihazını, ne zaman, nasıl yerleştirdiği gibi ayrıntılı sorulara cevap vermedi.
Adalet Başmüfettişi’nin soruşturmayı savcı olarak yürüttüğünü belirten Özkoçak, “Avukatların normal soruşturulamayacağını biliyoruz. Konuyu başmüfettişe ilettim. Kendisi bu konuyla yetkili olduğunu bize izah etti” dedi.
POLİSLERİN KILAVUZU BAKAN ŞAHİN
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 18 Mart'ta yapılacak Newroz kutlamalarının yasaklanması ve ardından çıkan olaylarla ilgili BDP milletvekillerinin verdiği önergeye ilişkin konuşmasında BDP'lileri yasa dışı dinlediklerini itiraf etmişti.
Şahin, Newroz’un 21 Mart dışında kutlanmasının neden yasaklandığının gerekçesini açıklarken, “Bu konuyu örgütün, BDP’nin sözcülüğünü yaptığı, parçası olduğu KCK; verdiği talimatları dinleyerek öğrendik. Ondan dolayı da bu tedbiri almak durumundaydık” demişti. Şahin, dinlemeye ilişkin sözlerini “evet söyleyeyim dinleyerek öğrendik” şeklinde tekrarlamıştı.
Bakan Şahin’in BDP’li iki milletvekilinin Bakanlığının Newroz genelgesiyle ilgili kendi aralarında yaptığı, konuşmaları da aktarması tartışmayı ateşlemişti.
AVCI: MAHKEME İZNİ OLMADAN BİNLERCE DİNLEME YAPTIRDIM
Şu anda cezaevinde tutuklu bulunan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da, polislerin yasa dışı dinlemeyi sürekli yaptıklarına ilişkin önemli bir itirafta bulunmuştu. Avcı, Milliyet yazarı Belma Akçura'ya yaptığı açıklamalarda, 'Binlerce telefon dinlemesine karar verdim. Bir iki istisna dışında mahkeme kararı aldığımızı hatırlamıyorum' demişti. Avcı'nın makam odasında da binlerce dinleme kayıtlarının olduğu dosya bulunmuştu.
Kaynak: ETHA