Eğitim-Sen Kadın Komisyonu üyeleri, 17 yaşındaki Tuğba Genç'in öldürüldüğü okulun önünde eylem yaparak, kadın cinayetlerinin son bulması için acil önlem alınmasını istedi.
Eğitim-Sen Adana Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri, lise öğrencisi 17 yaşındaki Tuğba Genç'in öldürüldüğü Bahattin Kalaycı İlköğretim Okulu'nun bahçesinde eylem yaparak, kadın cinayetlerini protesto etti.
Kadın Sekreteri Esra Arslan yaptığı açıklamada, Tuğba Genç'in 29 Nisan Pazar günü 23 yaşındaki Tansin Canbolat tarafından boğazı sıkılarak öldürüldüğünü hatırlattı, "Babası ve diğer yakınları Tahsin Canbolat'ın Tuğba Genç'i sürekli taciz ettiğini, iki kez de kaçırma teşebbüsünde bulunması üzerine ailenin polis merkezine şikâyette bulunduklarını ve savcılığa dilekçe vermelerine rağmen hiç bir tedbir alınmadığını belirtti" diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetin durmaksızın arttığını belirten Arslan, şunları söyledi: "AKP iktidarı ile birlikte derinleşen gerici, muhafazakâr ve piyasacı yapı kadına yönelik şiddeti giderek tırmandırmakta. Her gün işlenen kadın cinayetleri görmezden gelinmektedir. AKP'nin bugün kadınlara dair geliştirdiği politika; meşrulaştırdığı ve beslediği şiddeti muhafaza ve müdafaa etmektir. Bunun en somut örneklerinden biri kadın cinayetlerinin bu kadar yoğun olduğu bir ülkede kadın katillerinin hemen hemen her davada olduğu gibi 'haksız tahrik' indiriminden faydalanarak cezadan kurtuluyor olması. Sistem, bir erkeği kurtarmak için harekete geçtiğinde, karakollardan hastanelere, yüksek yargıdan adalet teşkilatının tüm birimlerine kadar, siyasetçiler de dâhil olmak üzere, bütün mekanizmalar tüm gücüyle katilleri ve tecavüzcüleri kurtarmak için işliyor."
Kadın cinayetlerinin son bulması için acil önlem alınmasını isteyen Arslan, taleplerini şöyle sıraladı: "Başta Başbakanlık olmak üzere, İç işleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, mahkemeler, savcılıklar, valilikler ve belediyeler yani tüm ilgili kurumlar tarafından kadın-erkek eşitliği tartışmaya açılmaksızın fiili olarak hayata geçirilsin.
Kadınlara yönelik her tür şiddet, baskı ve ayrımcılığın önüne geçmek ve kadınların yaşam haklarını garanti altına almak üzere gerekli tüm adımlar atılsın.
Kadın cinayetleri davalarında 'haksız tahrik ve erkeklik indirimi' uygulanmasın.
Şiddet gören, ölümle tehdit edilen kadınlar karakol, adliye, jandarma kapılarından 'aile meselesi' denerek geri gönderilmesin, tüm yasal haklarını kullanmalarının sağlanması yanında özel önlemler alınarak koruma altına alınsın."
Kaynak: ETHA