3 Ekim 2011 Pazartesi

Geç de olsa alınmış bir intikam (!)


Acısu mevkisinde bir boz ayının vurularak öldürüldüğü ihbarı üzerine bölgeye giden ekipler, yaptıkları çalışmalarda, 15-20 yaşlarında olduğu tahmin edilen yaklaşık 300 kilogram ağırlığında vurularak öldürüldüğü belirlenen boz bir ayı buldu. Ayı inceleme yapılmak üzere Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürüldü.

Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, ayının bulunduğu bölgede inceleme yaptıktan sonra katledilen ayı ihbarı üzerine bölgeye inceleme yapılması için ekip gönderdiklerini söyledi.

Ermiş, ”Bildiğiniz gibi ayı vurmanın para cezası, hapis cezası var. Şu anda Çevre Orman İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, jandarma ekipleri buradalar. Gerekli inceleme ve araştırmalar yaptıktan sonra ayının vurularak öldürüldüğü tespit edildi. Faillerinin bulunması için gerekli çalışma başlatıldı” dedi.

Bir ayının vurularak öldürüldüğünün kendisini üzdüğünü dile getiren Ermiş, yaban hayatına sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu da Sarıkamış şehir çöplüğünde yaklaşık 15 ayı gördüklerini ifade ederek, başkalarının da bölgede ayıları izlediğini söyledi.

Bölgeden ayrıldıktan sonra ayıyı izleyenlerden birisinin av tüfeğiyle çöplükteki ayıyı vurmuş olabileceğini savunan Şekercioğlu, ”Yaralı hayvan sürünerek orman kenarına gelmiş ve burada ölmüş. Bu av değil katliamdır. Buradaki şehir çöplüğü için mutlaka önlem alınmalı. Yaban hayatına büyük zarar veriyor” diye konuştu.

KuzeyDoğa Derneği üyeleri ile birlikte Sarıkamış’a gelen kurt uzmanı Hırvatistan Zagrep Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Josep Kusak ise bölgede yaban hayatının çok zengin olduğunu ifade ederek, kurt ve bölgede yaşayan boz ayıların dünyanın çok az yerinde bulunduğunu söyledi.

Kusak, yaban hayatına büyük zarar veren çöplüğün hayvanları yaşatmadığını aksine öldürdüğünü belirterek, çöplüğün bölgeden kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Ntvmsnbc

Not: Haberin içeriğinde yer alan "telef oldu" yerine "öldürüldü" fiili kullanılmıştır. Telef olmak, sadece hayvanlar için kullanılan ve bu şekilde dile yerleşen bir fiil olduğu için, hayvan-insan ayrımını ortadan kaldırmak amacıyla haber metnine müdahale edilmiştir.