4 Ekim 2011 Salı

Fındıklı'daki Hes'te, Mahkemenin İptal Kararı Çevrecileri Sevindirdi

Rize'nin Fındıklı İlçesi'nde doğal SİT alanı ilan edilen Çağlayan Vadisi üzerinde yapımı planlanan 40 megavat kurulu gücündeki Paşalar Regülatörü ve Hidroelektrik Santral (HES) projesi için DSI ile enerji şirketi arasında yapılan su kullanım anlaşması, Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Rize'nin Fındıklı İlçesi'nde doğal SİT alanı ilan edilen Çağlayan Vadisi üzerinde yapımı planlanan 40 megavat kurulu gücündeki Paşalar Regülatörü ve Hidroelektrik Santral (HES) projesi için DSI ile enerji şirketi arasında yapılan su kullanım anlaşması, Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, kararı sevinçle karşıladıklarını belirterek, "Artık HES projelerine karşı yeni bir hukuksal dönem başladı" dedi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, kararın ardından yazılı bir açıklama yaptı. Gürkan, yöre sakinlerinden Hasan Sıtkı Özkazanç'ın Ankara 3.'üncü İdare Mahkemesi'ne açtığı davada mahkemenin su kullanım anlaşmasını iptal ettiğini hatırlatarak kararın, doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiği yargı kararları ve bilimsel raporlarla ortaya konan HES projelerindeki hukuksuzlukların bir başka göstergesi olduğunu ifade etti. Daha önce aynı projede Rize İdare Mahkemesi'nin 'ÇED olumlu kararları ile ÇED gerekli değildir' kararlarını iptal ettiğini hatırlatan Gürkan'ın açıklaması şöyle:

"Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi davayı daha önce de reddetmişti. Danıştay'a yapılan itiraz sonucu ikinci kez dosyayı ele alan mahkeme bu kez de su kullanım anlaşmasını iptal etti. Mahkemenin davayı reddetme gerekçeleri, sürdürülen hukuk mücadelesinde önümüze konmaktadır. Çevresine, toprağına, suyuna, doğal yaşam alanlarına duyarlı, yaşama sahip çıkan her yurttaş bu konuda davacı ve taraf olabilir. Anayasal hak ve sorumluluklar gereği her yurttaşın böyle bir hakkı ve sorumluluğu bulunmaktadır. Danıştay kararı bu bakımdan önemlidir. Mahkemeler, 'ihlal edilen kişisel ve meşru bir menfaati bulunmadığı için ehliyetsizlik' gerekçeleriyle açılan davaların reddi yönünde karar veremeyecektir. İktidarın, bu yönde de hukuksal düzenlemeler yapma çalışması içerisinde olduğunu biliyoruz. Ancak sadece hukuka değil, yasa ve yönetmeliklere, mevzuata ve özellikle de bilime ve akıla aykırı bu projelerin hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir."

Kaynak: DHA