TBMM’nin yeni dönem açılışıyla birlikte hükümet işçi ve kamu emekçileri sendikalarıyla görüşmeye başladı. 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen Anayasa Değişikliği Referandumu sonrasında değişiklik öngörülen işçi sendikaları ile ilgili 2821 ve 2822 sayılı yasalar ile kamu emekçileri ile ilgili 4688 sayılı yasalarda yapılacak değişiklikler, hükümet-sendikalar görüşmesinin ana gündemleriydi. Yapılan görüşmelerde işçi sendikaları için noter şartı kaldırılırken sendikalar üzerindeki devlet denetimini artıran bazı maddeler getirildi. Kamu emekçileri açısından da hizmet kolu sözleşmesi ve kurum sözleşmesi gibi maddeler üzerinde mutabakata varıldığı yönünde haberler var. Henüz iki görüşmede de tam olarak mutabakata varıldığı söylenemez. İşçi sınıfı açısından önem derecesi yadsınamayacak kadar yüksek olan 2821 ve 2822 sayılı yasalar ile kamu emekçileri açısından aynı şekilde önemli olan 4688 sayılı yasaların görüşüldüğü eylül ayı içinde 56 emekçi hayatını kaybetti; 686 kardeşimiz de yaralandı.
Çoğu sendikasız, güvencesiz kardeşimizdi can verenler. İnşaatlarda çalışan işçiler, mevsimlik tarım işçiliği yapan kadınlar, çocuklar, belediye bünyesindeki taşeron şirketlerde temizlik işçisi olarak gözüküp kanalizasyon işlerinde çalıştırılan işçiler, merdiven altı atölyelerde SSK kaydı dahi bulunmayan tekstil işçisi kadınlar, altın madeninde çalışan güvencesiz mühendis, 300 liraya çalıştırılmak istenen Cansu öğretmen, patronunun arabasını silmek zorunda bırakılan genç müzisyen, otel çalışmak zorunda kalan üniversite öğrencisi…
Hükümetle yapılan görüşmelerin hiçbirinde işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin hiçbir madde dolaysız olarak gündeme getirilmedi; ne hükümet tarafından ne de sendika yöneticileri tarafından.
Eylül ayında meydana gelen iş kazalarında basından takip ettiğimiz kadarıyla 56 işçi öldü, 686 işçi yaralandı. En çok ölüm inşaatlarda meydana gelirken en çok mevsimlik tarım işçileri yaralandı.
Kaynak: Haberlink
Detaylı liste için tıklayın.