6 Ekim 2011 Perşembe

"Efeoğlu'nu Kaybedenler Yargılansın"

İHD, 19 yıl önce Ayhan Efeoğlu'nun gözaltına alınıp kaybedilmesinden sorumlu olanların yargılanmasını istedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Ayhan Efeoğlu 19 yıl önce bugün üniversitenin önünden gözaltına alınarak kaybedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, üniversite önünde yaptığı basın açıklamasında, kaybedilişinin yıldönümünde Efeoğlu'nun akıbetini sorarak sorumluların yargılanmasını istedi.

Ayhan Efeoğlu'nun gözaltında kaybedilmesinden iki yıl sonra da 5 Ocak 1994 günü Pendik'te üniversite öğrencisi ağabeyi Ali Efeoğlu,  sivil polislerce kaçırılarak kaybedildi.

Üniversite önünde yapılan açıklamada,  19 yıldır Efeoğlu ailesi ve avukatlarının devletin resmi ve sivil kurumlarına yaptıkları sayısız şikâyet ve başvurularına hiçbir yanıt gelmediği, devletin "bizde yok" yanıtı vererek soruşturma dosyalarını kapattığı belirtildi.

"Kamuoyunda infial yaratacak itiraflar mı var?"

Açıklama şöyle devam ediyor:

* Ayhan Efeoğlu'nun fotoğrafını Cumartesi Anneleri'nin sessiz protestosunda gördüğünü söyleyen Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın, patlayıcı madde diye kendisine verilen paketten, Ayhan'ın işkencede parçalanmış bedeninin çıktığını kamuoyuna açıkladı.

* Bu açıklamalar karşısında savcılar göstermelik bir soruşturma yürütmekle kaldılar. Halen Sincan cezaevinde bulunan Çarkın'ın bu ifşaatları karşısında,  Efeoğlu'nun cesedine ilişkin yer gösterme işlemini neden yerine getirmiyorsunuz?

* Soruşturmayı genişletip neden delilleri toplamıyorsunuz? Kamuoyunda infial yaratacak itiraflar mı var ki gizlilik kararı aldınız?

* Başbakana soruyoruz; Efeoğlu'na ve tüm kayıplarımıza karşı vicdani ve insanı sorumluğunuzu ne zaman yerine getireceksiniz? Anne Feriye, baba Osman Efeoğlu'nun " oğullarımı istiyorum"  feryadını ne zaman duyacaksınız?

* İçişleri Bakanına soruyoruz; arşivlerinizi neden kamuoyuyla paylaşmaktan imtina ediyorsunuz? Devletin kirli yapısının ortaya çıkmasından neden korkuyorsunuz?

* Cumhurbaşkanına soruyoruz; Efeoğlu'nun akıbetini açıklığa kavuşturmak için devlet denetleme kurulunu neden harekete geçirmiyorsunuz?

Kaynak: Bianet