8 Ekim 2011 Cumartesi

Açlık Grevindeki Süver'e Destek

31 gündür açlık grevindeki tutuklu vicdani retçi İnan Süver'in serbest bırakılması ve vicdani reddinin tanınması için sivil toplum kuruluşları açıklama yaparak Taksim'de bildiri dağıttı.


Balıkesir Cezaevi'nde tutuklu bulunan vicdani retçi İnan Süver cezaevi koşullarının düzeltilmesi ve siyasi mahkumlarla aynı koğuşta kalmak için başlattığı açlık grevinin 31. gününde.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde yapılan toplantıda, sivil toplum kuruluşları, Süver'in fiziksel ve psikolojik durumunun iyi olmadığını, bir an önce vicdani reddinin tanınması, aldığı cezaların kaldırılması ve tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor.

"Ben vicdani retçiyim ve bir gün bile askerlik yapmak istemiyorum" diyen evli ve üç çocuk babası İnan Süver, 2001'den beri askerlik yapmayı reddediyor.

2009'dan beri vicdani reddi benimseyen Süver, 5 Ağustos 2010'da gözaltına alınıp çıkarıldığı askeri mahkeme tarafından tutuklandı; 26 Kasım 2011'de "askeri hizmete uygun değildir" raporu verildi.
14 aydır tutuklu bulunduğu sürede, sekiz kez cezaevi değiştirdi, defalarca açlık grevi yaptı. Kaldığı cezaevinden firar etti ertesi gün yakalandı. Hücresindeki yatağı yaktı, cezaevinin çatısından atladı, sürekli hücre cezası aldı.

Vicdani ret için yıl sonuna kadar mühlet

Açıklamada, hükümetin AİHM kararlarına uyarak vicdani retçiler üzerindeki baskıya son vermesi gerektiği belirtildi.

"Temmuz 2011'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) vicdani retçi Bayatyan davasında Ermenistan'ı mahkum ederek yeni bir yorumla vicdani reddi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 9.maddesine atıp yaparak 'düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğü' kapsamında değerlendirdi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye'ye gereken yasal değişiklikleri yapması için aralık ayına kadar süre tanıdı."

İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği'nden (Mazlum-Der) Mahir Orak, psikolog ve avukatlardan oluşan bir heyetle ziyaret ettikleri Süver'in yaşama hakkının tehdit altında olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Fiziksel ve psikolojik rahatsızlığı nedeniyle tedaviye ihtiyacı var. Cezaevi koşulları çok ağır kaldığı koğuşta sürekli sözlü tacize uğruyor. Siyasi mahkumlarla birlikte kalması gerek."

"Devlet Süver'in travmasını görmüyor"

Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) da açıklamasında, devletin askerlik ve cezalandırma süreci sonrasında ruh sağlığı bozulan Süver'in yaşadığı ruhsal travmayı görmezden geldiğini belirtti.

"Bir an önce ruhal tedavisi yapılmalı. Yaşadığı ruhsal travma sonucu ruh sağlığının geri dönüşümü zor şekilde bozulmuş olması nedeniyle askerlikten firar nedeniyle aldığı cezaların kaldırılması ve vicdani reddinin tanınmasını talep ediyoruz."

Açıklamaya, Barış İçin Vicdan Ret Platformu, İHD İstanbul Şubesi, Vicdani ret ve Cezaevi Komisyonu, (TODAP), Mazlum-Der destek verdi. Açıklamadan sonra bir grup, Taksim Galatasaray Meydanı'nda Süver'in durumunu anlatan bildiri dağıttı.

Kaynak: Bianet