6 Ekim 2011 Perşembe

"Askerlikten Soğutma" Davasına Jinekolog Bilirkişi

“Herkes Bebek Doğar Davası”nın üçüncü duruşması Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukat Doğanoğlu bianet’e, bilirkişinin jinekolog olması gerektiği talebini mahkeme heyetine ilettiklerini söyledi.


"Herkes Bebek Doğar Davası"nın üçüncü duruşması bugün Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Ahmet Aydemir, Davut Erkan, Fatih Tezcan, Halil Savda ve Mehmet Atak'ın TCK 318/Halkı Askerlikten Soğutma'dan dolayı yargılandığı dava, vicdani retçi Enver Aydemir'e destek amacıyla yaptıkları basın açıklaması sırasında kurdukları bir cümle nedeniyle başlamıştı.

"Herkes bebek doğar; kimse asker doğmaz" dedikleri için beş kişi hakkında savcılık soruşturma başlatmıştı.

Vicdani retçi Enver Aydemir, Askerlik yapmayı reddettiği için 2007 yılında Bilecik'teki 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürülmüş ve tutuklanarak askeri cezaevine gönderilmişti.

"Jinekolog talebimizi tekrarlıyoruz"

bianet'e konuşan Avukat Sanem Doğanoğlu, bilirkişinin bir jinekolog olması gerektiği talebini mahkeme heyetine ilettiklerini söyledi.

"Bu davanın iddianamesinde suç olarak gösterilen cümle: 'Herkes bebek doğar. Hiç kimse asker doğmaz.' Bu sebeple, bilirkişinin bir kadın doğum uzmanı olması gerektiğini belirttik. 'Herkes bebek doğar' hayata uygun bir tespit mi? Yoksa değil mi?  Bu isteğimizi tekrarlamak durumundayız. Böyle bir dava için, kadın doğum uzmanından daha uygun bir bilirkişi olamaz."

Bilirkişi hakkındaki karar, bir sonraki celsede belli olacak.

Mahkeme Başkanı Hayri Üzel, Enver Aydemir'in avukatı olan Davut Erkan'ın davasının ayrı görülmesi talebini kabul etti. Erkan, davası usule uygun açılmadığı için önceki celselerde savunma vermeyi reddetmişti.

Avukat Doğanoğlu, iddianamenin bu şekilde kabul edilmesini "trajikomik" olarak değerlendirirken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Vahan Bayatyan hakkındaki kararını hatırlattı.

"Halkı askerlikten soğutma suçu kaldırılmalı"

AİHM, Vahan Bayatyan'ın vicdani ve dini sebeplerle askeri hizmette bulunmayı reddetmesi üzerine uğradığı mağduriyet nedeniyle Ermenistan'a açtığı davayı haklı bulmuş ve Temmuz 2011'de, Ermenistan'ı düşünce, vicdan ve inanç hürriyetini düzenleyen 9. maddeyi ihlal etmekten mahkûm etmişti.

AİHM'in bu kararı, vicdani ret hakkını diğer ülkelerin de eninde sonunda tanıyacağının işareti olarak değerlendirilmişti.

Doğanoğlu: "Bir yanda vicdani reddi tanıma zorunluluğu konuşuluyor; diğer yandan halkı askerlikten soğuttuğu düşünülen 'Kimse asker doğmaz' cümlesi hakkında bir dava sürüyor. Halkı askerlikten soğutma suçu tartışmasız olarak ve acilen kaldırılmalı. Vicdani ret hakkı da tanımalı. AİHM'in vicdani reddin esasını da ilan etmesi zorlayıcı olacak" dedi.

Bir sonraki duruşma: 14 Aralık 2011, Cuma
Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde
Saat: 14.30'da.

Kaynak: Bianet