21 Ekim 2014 Salı

Taksim Dayanışması Davasında Beraat Talebine Ret

26 sanıklı Taksim Dayanışması davasının ikinci duruşmasında mahkeme derhal beraat taleplerini reddetti. Aralarında Af Örgütü'nün de olduğu hiçbir izleyicinin alınmadığı mahkemeye Ocak'ta devam edilecek.


26 kişinin yargılandığı Taksim Dayanışması Davası’nın ikinci duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de bulunduğu izleyicilerin duruşma salonuna alınmadığı mahkemede heyet ilk duruşmada savunması alınmayan İsmail Sürücüoğlu’nu dinledi. Sürücüoğlu gözaltına alındığı 8 Temmuz gününe ilişkin uğradığı polis şiddetini aktardı.

bianet’e bilgi veren avukat Can Atalay mahkeme heyetinin, sanık avukatlarının Ceza Muhamekemeleri Kanunu’nun 223/9. maddesine ilişkin derhal beraat taleplerini ve  2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32. ve 34. maddelerinin Anayasa’ya aykırılığı nedeni ile itirazlarını reddettiğini aktardı.

Davaya 20 Ocak 2015’te devam edilecek.

Af Örgütü'nden kampanya: #IamTaksim


Uluslararası Af Örgütü de Taksim Dayanışması’na duruşma öncesinde yayınladığı video ile destek verdi. Örgüt ilk duruşma öncesinde de #IamTaksim hashtagi ile kampanya başlatmıştı.

Kampanya ile toplanan fotoğraflardan video oluşturan Af Örgütü “Gezi Parkı eylemlerini düzenleyenlere ve ‘Taksim Dayanışması’ aktivistlerine yönelik göstermelik davadan  vazgeçin!” çağrısı yaptı.

Siyasi temelli bir duruşmanın görüldüğünü ifade eden Af Örgütü suçlamaların düşürülmesini istedi.

Ne olmuştu?

Taksim Dayanışma üyeleri 8 Temmuz 2013'te İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun Gezi Parkı'nı açması sonrası gözaltına alınmışlardı.

İddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi Haluk Ağabeyoğlu hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 220/1. maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Diğer 21 şüphelinin ise 10'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Sanıklar ayrıca, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten de yargılanıyor.

İddianamede Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla insanların Taksim meydanına ve Gezi Parkı'na toplanması "halkı kışkırtmak" olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Bianet

* Fotoğraf: Twitter