13 Ekim 2014 Pazartesi

Kobanê Protestolarında 42 Kişi Nasıl Öldü?

Kobanê’ye destek eylemlerinde bir haftada 42 kişi öldürüldü. Ölenlerin çoğu ateşli silah yaralanması sonucu hayatını kaybetti.


İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobanê’ye saldırılarını protesto gösterilerinde 42 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğu silahlı saldırı sonucu gerçekleşti.

Yedi gün, 10 kent

6 Ekim’de başlayan protesto eylemlerinde 12 Ekim'e kadar Diyarbakır’da 13, Mardin’de 7, Siirt’te 5, Bingöl’de 6, Antep’te 5, Van’da 2, Muş, Batman, İstanbul ve Adana’da birer kişi çatışmalarda ya da polis müdahalesi sonucu öldürüldü.

Öldürülenlerden isimleri tespit edilenler şöyle: Turan Yavaş, Hüseyin Ahmet Dakak, Hasan Gökgöz, Riyat Güneş, Süleyman Kale, Mahmut Enes, Yusuf Tokur, Mahsun Çoban, Sinan Toprak, Bilal Gezer, Kerem Karaaslan, Abdullah Muhammed Latif, Fehad İbrahim Elduveric, Hakan Bursur, Yusuf Çelik, Mehdi Erdoğan, Davut Nas, Emrah Demir, Mert Değirmenci, Ahmet Albay, Kamil Taş, Uğur Özbay, Baver Şeyhanlıoğulları, Mesut Menekşe, Cumali Güneş, Murat Dağ, Mehmet Erdoğan, Abdülkerim Seyhan, Necmettin Çelik, Musa Bayram.

Al Jazeera, Evrensel, Fırat Haber Ajansı’ndan derlediğimiz bilgilere göre şimdiye kadar yaşamını yitirenler ve iddia edilen ölüm şekilleri şöyle:

Diyarbakır

Ölen 10 kişiden dördünün Hüda-Par’dan olduğunu parti kendisi açıkladı. Turan Yavaş, Hüseyin Ahmet Dakak, Hasan Gökgöz ve Riyat Güneş Bağlar’da bulunan Köy-Der adlı dernekte kurban eti dağıtmak üzere hazırlık yaparken saldırıya uğradı.

40 yaşındaki Yavaş olay yerinde öldü. Dakak, Gökgöz ve Güneş dernekten kaçarak yan caddede bir eve sığındı. Saldıran grup evin çevresini sararak üç kişiyi içeride linç ederek öldürdü. Bir kişi üçüncü kattan aşağı atılırken, birisinin cesedi kısmen yakıldı, birinin ise boğazı kesildi.

Diyarbakır’daki olaylarda ölenlerden biri de 19 yaşındaki Süleyman Kale. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Kale, Bağlar ilçesindeki Lezgin Avcı Caddesi'ndeki gösteriler sırasında silahla vuruldu. Kale yaralandığı sırada, göstericiler ve Hüda-Par’a yakın gruplar arasında çatışma vardı. Gösterici gruplar, Kale’nin karşı gruptan açılan ateşle yaralandığını öne sürdü.

55 yaşındaki Mahmut Enes, Hüda-Par’a yakın kaynaklara göre, Sur ilçesinde eşiyle birlikte yürürken Hüda-Par’dan sanılarak saldırıya uğradı. Göstericiler ise Enes’in Hüda-Par’lılar tarafından öldürüldüğünü iddia etti.

Yusuf Tokur ve Mahsun Çoban’ın nasıl öldüğü bilinmiyor. 19 yaşındaki Uğur Özbay ile 18 yaşındaki Baver Şeyhanoğulları da ateşli silah yaralanması sonucu hayatını kaybetti.

42 yaşındaki Mesut Menekşe, gaz bombalı müdahale sonrası fenalaşarak götürüldüğü hastanede hayatını kaybetti.

30 yaşındaki Cumali Güneş ile 24 yaşındaki Murat Dağ, Bağlar’da polisin açtığı ateş sonucu yaralanandılar, kaldırıldıkları hastanede hayatlarını kaybettiler.

Van

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Hamdi Caner’in bir binanın yakılmak istenmesine tepki gösterdiği sırada öldüğünü açıkladı. Doğan, “Bu elimizdeki net bilgiler vefat eden vatandaşın gösterici ateşiyle ya da güvenlik güçleri ateşiyle değil de başka türlü vefat ettiği şeklinde” dedi.

Eylemlere polisin ve Hüda-Par yanlılarının saldırması sonucu yaşanan çatışmalarda yaralanan Yunus Aktaş da yaşamını yitirdi. 9 Ekim gecesi ateşli silahla vurulan Aktaş, tedavi gördüğü Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir gün sonra yaşamını yitirdi.

Mardin

Al Jazeera Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozaslan’a göre, Mardin Dargeçit’te gösteriler sırasında grup ve polis çatışmaya başladı. Bu sırada silahlar patladı. Başından vurulan Sinan Toprak ile Bilal Gezer kaldırıldıkları Midyat Devlet Hastanesi'ne hayatlarını kaybetti. Onları vuranların Hüda-Par’lı olduğu iddia edildi.

Gezer ve Toprak’ın cenazesinin ardından taziye dönüşü İlçe Jandarma Komutanlığı’nın önünden geçerken asker ateş açtı. Yedi kişi yaralandı, Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan Abdülkerim Seyhan (27) öldü.

Kızıltepe'de ise yol kesen grupların barikatlarını geçmek isterken iki çocuğa çarpıp yaraladıktan sonra kaçan 22 yaşındaki Kerem Karaaslan, kimliği açıklanmayan kişiler tarafından takip edildi. Karaaslan, Derik ilçesi girişinde tabanca ile vurularak öldürüldü. Karaaslan'ı öldüren kişi polise teslim oldu. Karaaslan’ın eylemde plakası belirlenemeyen bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği de iddia edilmişti.

Suriye vatandaşı Abdullah Muhammed Latif ve Suudi Arabistan vatandaşı Fehad İbrahim Elduveric’in kurşunlanmış cesetleri Kızıltepe’de bulundu. Araçları da yakıldı. Latif Kızıltepe’de manavlık yapıyordu,  Elduveric de mühendisti.

Mardin’de hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehmet Erdoğan’ın ölüm şekli bilinmiyor.

Muş

Varto’da göstericilerin üzerine güvenlik güçlerinin ateş açtığı iddia ediliyor. Gösteriler sırasında ölen Hakan Bursur’un cenazesi Çarşamba günü kaldırıldı.

Siirt

Kurtalan’da iki gösterici 17 yaşındaki Yusuf Çelik ve 35 yaşındaki Mehdi Erdoğan, işyerlerine saldırdıkları kişilerce öldürüldü.

Yusuf Çelik'in babası, 45 yaşındaki Necmettin Çelik de aynı saldırıda ağır yaralanmıştı. Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Siirt il merkezinde IŞİD’i protesto gösterilerine katılan 17 yaşındaki Davut Nas ateşli silahla vuruldu, götürüldüğü hastanede öldü.

Akaryakıt istasyonundaki silahlı köy korucuları göstericilere ateş açtı. Yaralanan iki kişiden Kamil Taş, tedavi gördüğü Siirt Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Batman

Ailesini ziyaret için İstanbul’dan gelen Emrah Demir adlı 23 yaşındaki kişi silahla vuruldu. İddialara göre Demir, göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu öldü ancak ateşi kimin açtığı belli değil.

İstanbul

Esenyurt’ta göstericilere kimliği belirsiz kişilerce pompalı tüfekle ateş açıldı. Başına isabet eden saçmalarla ağır yaralanan Mert Değirmenci hayatını kaybetti.

Adana

Çamlıbel Mahallesi'nde IŞİD’ı protesto eylemleri yapan yüzü maskeli kişiler 69 yaşındaki Ahmet Albay’ı “IŞİD destekçisi” olmakla suçlayıp silah ve bıçakla saldırdı. Albay yaşamını yitirdi.

Antep

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, 9 Ekim akşamı 21:00’de ellerinde kılıç, satır, sopa, tabanca ve pompalı tüfek olan bir grup Barak ve Vatan mahallelerindeki Kobanê protestocularına saldırdı.

Saldırıda Süleyman Balcı (15), Sevgi Alıcı (16), Ömer Uçeker (27) ve kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi öldürüldü. Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerindeki DBP ilçe örgütü binaları da yakıldı.

Olayların ardından altı kişi gözaltına alındı.

Çatışmalarda ağır yaralanan 26 yaşındaki Musa Bayram da ertesi gün tedavi gördüğü hastanede öldü. Memleketi Uludere’de Cumartesi günü toprağa verildi.

Bingöl

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker, 9 Ekim akşamı kent merkezinde silahlı saldırıya uğradı. Bir araçtan otomatik silahlarla ateş açıldı. Ürker yaralanırken yanındaki Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ve koruma polislerinden Komiser Hüseyin Hatipolu hayatını kaybetti.

Bu saldırının ardından Bingöl’ün Genç ilçesinde de silahlı çatışma çıktı. Genç'te durdurulmak istenen araçtan Jandarma Özel Harekat’a ateş açıldığı iddia edildi, jandarma da ateş açtı. Araçta bulunan dört kişi öldürüldü, kimlikleri açıklanmadı.

Kaynak: Bianet