3 Ekim 2014 Cuma

Erkekler Eylül'de 23 Kadın Öldürdü

bianet'in çetelesine göre, erkekler Eylül’de 23 kadın öldürdü. Kadınların yüzde 8,7’si çıkarttıkları tedbir kararlarına rağmen, yüzde 13’ü ise boşanmak istediği için öldürüldü. Bir erkek, boşanmak isteyen karısının evine molotof kokteyli attı.


bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Eylül’de 23 kadın öldürdü; 8 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 47 kadını yaraladı; 12 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

2014’ün ilk dokuz ayında erkekler 207 kadın öldürdü; 78 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 464 kadına şiddet uyguladı; 89 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Cinayet

Erkekler Eylül’de 23 kadın, beş çocuğu ve kadınlarla bağlantılı yedi erkeği öldürdü.

Eylül’de kadın katillerinin savunmaları şaşırttı; karısının kafasını ütüyle ezen bir erkek “Eşimi ben öldürmedim, Ergenekon öldürdü” dedi, karısını boğan bir başka erkek gazetecilere “Sakın kadın cinayeti yazmayın, namusum için öldürdüm” dedi…

Katillerinin yüzde 17,3’ü cinayetin hemen öncesinde izinle, denetimli serbestlikle ya da şartlı tahliyeyle cezaevinden çıkmıştı. Ş

Kadınların yüzde 8,7’si çıkarttıkları tedbir kararlarına rağmen öldürüldü. Yüzde 13’ü boşanmak istediği ya da boşandığı kocasıyla barışmak istemediği için, yüzde 8,7’si ise erkeklerin birliktelik tekliflerini reddettikleri için öldürüldü.

19 yaşında başlık parası karşılığı evlendirilen Zahide Akgül, kocası ve kocasının ailesi hakkında şikayetçi olduktan sonra sığınmaevine yerleştirilmiş ancak kocasının ailesi cinayetten 15 gün önce Akgül’ü sığınmaevinden çıkartmıştı.

Kocasının ailesinin kararıyla öldürülen Burcu Çiftçi (19), 14 yaşındayken zorla evlendirilmişti.

İşyerinde öldürülen Sultan Kaymaz (45), katili Z.Y. hakkında tehdit ve cinsel taciz nedeniyle şikayetçi olmuş, mahkeme 4 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Z.Y.’ye sadece altı ay uzaklaştırma cezası vermişti.

Kadınların yüzde 47,8’ini kocaları öldürdü: 11 kadını kocası, ikisini reddettiği erkekler, ikisini sevgilisi, birini tacizcisi, birini eski kocası, birini iş arkadaşı, birini nişanlısı, birini damadı, birini arkadaşı, birini ağabeyi, birini ailesi öldürdü.

Kadınların yüzde 56,5’i ateşli silahlarla öldürüldü: 10 kadın tabancayla, üçü tüfekle, yedisi bıçakla, ikisi boğularak, biri camdan aşağı atılarak öldürüldü.

Kadın katillerinin üçü cinayetin ardından intihar etti; ikisi intihara teşebbüs ett; biri kolluk güçlerine teslim oldu.

Eylül’de kadın katillerinin yaşı 17 ila 54, öldürülen kadın ve kız çocuklarının yaşları 16 ila 55 arasında değişti.

En çok kadın katli İstanbul’da yaşandı. Cinayetlerin gerçekleştiği iller Adana (2), Ankara (2), Antep (2), Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gümüşhane, İstanbul (5), İzmir, Kayseri, Manisa, Mersin (2), Muş, Ordu ve Urfa.

**

Üç kadın ölü bulundu. İkisi ateşli silahlarla biri boğularak öldürülmüştü. Cinayetlerin failleri belirlenmedi. Kadınlardan birinin av tüfeğiyle intihar ettiği iddia edildi.

Tecavüz

Erkekler Eylül’de sekiz kadına tecavüz etti. Haberlerde yer alan bilgilere göre, tecavüzcülerin sadece ikisi tutuklandı.

Tecavüzlerin yüzde 37,5’i sokakta, yüzde 25’i kadınların alıkonulduğu mekanlarda, yüzde 25’i evde, yüzde 12,5’i işyerinde yaşandı.

Kadınlardan biri eski kocası, biri eski sevgilisi, biri sevgilisi, biri sosyal medyada tanıştığı bir erkek, biri ailesinin arkadaşı, biri hizmet aldığı bir yerin çalışanı, biri iş arkadaşı, biri ise tanımadığı bir erkek tarafından tecavüze uğradı.

Eylül’de tecavüzcülerin yaşları 19 ila 35, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 30 arasında değişti.

Tecavüzlerin gerçekleştiği iller Adana, Antalya, Aydın, Denizli, İstanbul (2), İzmir ve Kütahya.

Şiddet/Yaralama

Erkekler Eylül’de 47 kadın ve kız çocuğuna şiddet uyguladı/yaraladı.

Kadınların yüzde 12,7’si kocalarından boşanmak ya da sevgililerinden ayrılmak istedikleri için şiddete maruz kaldı. Bir kadın ise boşanmak istemediği için şiddet gördü.

Bir molotof kokteyli vakası da Eylül’de yaşandı. Hakkında uzaklaştırma kararı olan bir erkek, şiddet gördüğü için boşanma davası açan karısının evine molotof kokteyli attı. Temmuz ayında da eski karılarının evlerine bir erkek el bombası, bir başka erkek molotof kokteyli atmıştı.

Bir erkek sokakta “Allahuekber” diye bağırarak elindeki bıçakla 12 yaşındaki bir kız çocuğuna saldırdı.

Bir erkek ise evli olduğunu öğrenince kendisinden ayrılan sevgilisini şok cihazıyla bayıltıp kaçırdıktan ve kadın çıplak ve elleri kelepçeli bir şekilde bulunduktan sonra serbest bırakıldı.

Kadınların yüzde 57,4’ü kocalarından şiddet gördü: 27 kadına kocası, altısına sevgilisi, üçüne eski kocaları, üçüne tanımadıkları erkekler, ikisine oğulları, ikisine hizmet aldıkları kişiler, birine babası, birine bir akrabası şiddet uyguladı.

Şiddet vakalarının yüzde 23’ünde erkekler silah ve bıçak kullandı: 35 kadın darp edildi, yedisi bıçak, üçü tüfek, biri tabanca ile yaralandı. Bir erkek karısının evine molotof attı.

Eylül’de şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 19 ila 76, şiddet gören kadınların yaşları 19 ila 71 arasında değişti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (6), Antalya (5), Antep, Aydın, Bolu (4), Bursa (2), Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum (2), Hakkari, İstanbul (3), İzmir, Kayseri (6),Kocaeli,  Malatya, Manisa, Mersin, Muğla (2), Rize, Samsun (2), Tekirdağ, Urfa ve Van.

Taciz

Eylül’de 12 cinsel taciz vakası basına yansıdı.

Tacizcilerin yüzde 66’sı kadınların/kız çocuklarının tanıdıkları erkeklerdi: iki kız çocuğu komşularının, üç kız çocuğu okul arkadaşlarının, üç kadın tanıdıkları erkeklerin, dört kadın tanımadıkları erkeklerin tacizine uğradı.

Taciz vakalarının ikisi telefon aracılığıyla, ikisi evde, üçü okulda, üçü sokakta yaşandı. İki erkek ise mahallede bir dükkanın camına iki kadının isminin yer aldığı “gecelik 1 lira, 1 paket sigara” yazısı yapıştırdı.

Eylül’de taciz vakalarının yaşandığı iller Adana, Aydın (3), Bolu (4), Isparta ve Kırşehir (3).

Şiddetin doğurduğu şiddet

Eylül’de iki ilde şiddet şiddeti doğurdu. Antalya’da bir kadın şiddet gördüğü kocasını, Konya’da bir kadın şiddet gördüğü eniştesini bıçakla öldürdü.

Bölgelere göre

Eylül’de 34 ilde 93 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

En çok şiddet Akdeniz Bölgesi’nde yaşandı. 93 şiddet vakasından 14’ü Marmara, 20’si Akdeniz, 14’ü Karadeniz, 13’ü İç Anadolu, 15’i Ege, yedisi Doğu Anadolu ve 10’u Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşandı.

Kaynak: Bianet

Erkek Şiddeti Eylül 2014
Ağustos'ta basına yansıyan erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakalarının gün gün tam listesi...

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor
Eylül'de erkek şiddetiyle mücadelede elde edilen kazanımlar, saldırganların aldığı cezalar ve örnek yargı kararları...

Erkekler 2013’te 214 kadın ve 10 çocuğu öldürdü, 167 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu, 241 kadın ve kız çocuğuna şiddet uyguladı, 161 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.