28 Ekim 2014 Salı

Berkin Elvan’ın Ailesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Savcılığa Şikayet Etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Berkin Elvan’a “terör örgütünün maşası” dediği gerekçesiyle, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik, alenen hakaret, kişinin hatırasına hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından soruşturma açılması talep edildi.


Berkin Elvan'ın ailesi, avukatları aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan, avukat Tarkan Özdemir imzalı beş sayfalık dilekçede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  21 Ekim 2014 tarihindeki Ombudsmanlık Sempozyumu'nda Berkin Elvan için "İstanbul’da talihsizce ölen çocuk maalesef terör örgütünün maşasıydı" dediği kullandığı belirtildi.

Erdoğan hakkında, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik, alenen hakaret, kişinin hatırasına hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından soruşturma başlatılması talep edildi.

Ne demişti?

Erdoğan, geçen hafta 2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, Kobane eylemleri sırasında linç edilerek öldürülen 17 yaşındaki Yasin Börü ile Berkin Elvan’ı karşılaştırmıştı.

Erdoğan’ın dilekçede de yer alan sözleri şöyle:

“Berkin için timsah gözyaşı dökenler, Diyarbakır’da öldürülen Yasin için nerede?”

“İstanbul’da talihsizce ölen çocuk için, sahte, yalan ifadelerle ekmek almaya gidiyordu halbuki hiç alakası yok. Maalesef terör örgütünün maşası olmuş durumdaydı.”

“Emri ben verdim”

Berkin Elvan’ın ailesi daha önce de Erdoğan hakkında suç duyurusu yapmıştı. Avukat Evrim Deniz Karatana’nın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçeyle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hakkında suç duyurusunda bulundu:

“Başbakan, Gezi eylemlerini izleyen günlerde yaptığı açıklamalarda önce ‘polisimizi yedirtmeyiz” dedi sonra da ‘saldırı emrini ben verdim’ diye konuştu. Böylelikle, gaz bombası atmak, coplamak, karakollarda dövmek şeklindeki işkencelerin azmettiricisi olduğunu itiraf etti.”

“Bizi hedef gösterdi”

Bugün yapılan suç duyurusu sonrasında Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde basın açıklaması düzenlendi.

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ile babası Sami Elvan da açıklamada söz aldı. Sami Elvan, Erdoğan’ın oğlunu unutmadığını ve sürekli hatırasına hakaret ettiğini söyledi.

“Benim Berkin gibi okula giden iki çocuğum var. Onları hedef gösteriyor. Bizi hedef gösteriyor. Fotoğraflardan kim olduğu açıkça belli olmasına rağmen daha oğlumun katilinin adını bile vermediler. Ama oğluma, bize hakaret etmeyi hiç bırakmadılar.”

“Berkin Elvan katiller onu başından vurduğunda 14 yaşındaydı. Evet çocuktu ama doğruyu-yanlışı, iyiyi-kötüyü bilecek durumdaydı. Çünkü biz oğlumuza helal lokma yedirdik. Ona her koşulda doğru söylemeyi, dürüst olmayı öğrettik. Biz ona kısa yoldan para kazanıp yoluna bakmayı öğretmedik. Anası babası gibi emeği ile kazanıp çalışmasını öğütledik. Ezenin karşısında ezilenin yanında olmayı öğrettik.”

“Bizim oğlumuz terörist değildir. Terör halka silah doğrultmaktır. Terör, halkı korkutmak, sindirmek, çocukları gözünden, başından vurmaktır.”

Gülsüm Elvan da şunları söyledi:

“Varsayalım ekmeğe gitmedi, varsayalım elinde sapan vardı. Taş attı, bilye attı. Bu çocuk 14 yaşındaydı. Çocuktur bu, aileye ceza kesecek, çocuğu alıp bakacak, eğitecekti. Öldürmeyecekti, öldürtmeyecekti. Benim çocuğumun katili Recep Tayyip Erdoğan’dır başka kimse değil.”

Ne olmuştu?

Berkin Elvan Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te Okmeydanı’nda gaz fişeğiyle vuruldu, 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 15 yaşındayken hayatını kaybetti.

Öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Faruk Bildirici’nin 12 Haziran'da Antalya'ya atanmasından sonra hiçbir işlem yapılmadı. Soruşturma üç ay savcısız kaldı.

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın yeni makamına atanmasıyla soruşturma kaldığı yerden devam ediyor. Olayın üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti henüz hiçbir polis suçlanmadı.

Kaynak: Bianet