21 Ekim 2014 Salı

Asansördeki 10 İşçi Ölümünden Torun İnşaata Takipsizlik

Mecidiyeköy'de Torun Center inşaatında 10 işçinin asansörde öldüğü iş cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianamede aralarında inşaat sahiplerinin de olduğu 9 kişiye takipsizlik verildi.


Mecidiyeköy'de Torun Center inşaatında 10 işçinin asansörde öldüğü iş cinayetiyle ilgili iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından 41 gün sonra hazırlanan iddianamede, 4'ü tutuklu 25 şüphelinin "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Cnntürk.com'un haberine göre savcı, projeyi yürüten Torunlar GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun,Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncer Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında takipsizlik kararı verdi.

31 sayfalık iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti, 15 gün içinde iddianamenin reddine ya da kabulüne karar verecek.

Olaydan sonra asansör teknisyenleri A. A. ve T. D., şantiye şefi Ö.T. ile M.A. tutuklanmıştı.

Taksirle öldürmek ne demek?

İş cinayeti davaları dört kategoride ilerliyor, ilk sıradan sona doğru verilen cezalar artıyor.

Görevi kötüye kullanma: Denetim görevini yerine getirmemek, kasıt yok.

Taksirle öldürme: Kasıt yok ama ölüme neden olma var.

Bilinçli taksirle öldürme: Kasıt yok ama kusurun derecesinin artması nedeniyle ölen sayısı gibi faktörler dikkate alınır.

Olası kasıt: Ceza limiti en yüksek. Kasten insan öldürme değil ama ihmalin göz göre göre alınmayan önlemler nedeniyle olması.

Kaynak: Bianet