3 Ekim 2014 Cuma

Pınar Selek Hakkındaki Yakalama Kararı Kaldırıldı

Yeniden görülmeye başlanan Pınar Selek davasında mahkeme, Yargıtay'ın ağırlaştırılmış müebbet cezasının bozulması kararına uydu ve Selek hakkındaki yakalama kararını kaldırdı.


Pınar Selek'in yargılandığı Mısır Çarşısı patlaması davası bugün İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı.

İstanbul 15 Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay'ın Pınar Selek hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının bozulma kararına uyulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Selek hakkında verilen yakalama kararını da bozdu.

Bir sonraki duruşma 5 Aralık 2014’te Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davada 16 yıldır yargılanan ve üç kez beraat eden Pınar Selek, 24 Ocak 2013 tarihli duruşmada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının usulen bozulmasına karar vermişti.

“Adalet değil, hayat hakkı ihlalinin gecikmiş telafisi”


Mahkemeye Fransa’dan gözlemci bir heyet katıldı. Fransa’dan gelen avukatlar, aktivistler ve Hala Tanığız Platformu,duruşma öncesinde yapılan basın açıklamasında “Nihai beraate kadar bu dava bitmez” dedi.

Platform adına gazeteci Banu Güven’in okuduğu açıklamada 16 yıllık dava süreci hatırlatılırken şu ifadelere yer verildi:

“Mahkeme yeni ama bu dava çok eski. O kadar ki biz ona ‘Yeni Türkiye’nin Eski Lekesi’ adını veriyoruz. Mücadelemiz bir insan için değil, sistemin dışladığı ve bedel ödettiği herkesin hakkı için kendini ortaya atan Pınar Selek’in şahsında hedef gösterilen bütün hayat değerlerimiz için.

“Çok iyi biliyoruz ki 16 yıl sonra gelen adalet, adalet değil; olsa olsa hayat hakkı ihlalinin fena halde gecikmiş telafisidir. Çok iyi biliyoruz ki bu utanç verici eski lekesinden arınmamış bir Türkiye hiçbir açıdan yeni değildir.”

Interpol: Siyasi bir dava, kırmızı bülten talebine red

Yeniden görülmeye başlayan Pınar Selek davasının ilk duruşmasında, avukatların Yargıtay kararına uyulması ve Selek hakkındaki yakalama kararının kaldırılması talebi mahkemece kabul edildi.

Avukatlar, Türkiye’nin Pınar Selek hakkında kırmızı bülten talebinin de İnterpol tarafından bunun siyasi bir dava olduğu gerekçesiyle reddedildiğini belirtti. Başvurunun reddedildiğine dair belgeyi mahkemeye sundu.

“Umarız 5 Aralık’ta her şey yoluna girecek”

Duruşmanın ardından bianet’e konuşan Strasbourg Belediye Başkan Yardımcısı Mine Günbay şunları söyledi:

“Çok memnunuz karardan. Zaten iyi bir haber bekliyorduk çünkü16 senedir devam eden bir dava. Fransa’dan gelen heyet de karardan memnun. Strasbourg Belediyesi olarak 2011’den beri Selek’i destekliyoruz. Pınar sonuçta bir Strasbourglu gibi yaşıyor, orada üniversiteyi okuyor. O yüzden bizim için Pınar Strasbourg’un bir parçası. Bunun için hep beraber mücadeleye devam ediyoruz. Umarız 5 Aralık’ta her şey yoluna girecek.

Avukat Tora Pekin ise “Özellikle yakalama kararının kaldırılması mahkemenin daha olumlu yaklaştığını gösteriyor. Umarım olumlu bir sonuç çıkacak” diye konuştu.

* 1998'den beri süren davanın detayları, kronolojisi, bilirkişi raporları ve beraat kararlarıyla ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Kaynak: Bianet