21 Ekim 2014 Salı

Soma'da Köylüleri Döve Döve Zeytin Ağaçlarını Söktüler

Soma'da köylüler kömürlü termik santral için zeytinlikleri kesmek isteyen şirketin özel güvenlik elemanlarınca darp edildi. Bu esnada yaklaşık 500 ağaç tahrip edildi.


Manisa'nın Soma ilçesinde köylüler, kömürlü termik santral için zeytinlikleri kesmek isteyen şirketin özel güvenlik elemanlarınca darp edilerek hastaneye kaldırıldı.

Soma'nın Yırca Mahallesi’ndeki zeytinlikler bölgenin 3. termik santrali olması planlanan Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırılmıştı.

Köylülerin Bakanlığın acele kamulaştırmasına karşı açtığı dava devam ederken 17 Eylül'de ve geçtiğimiz hafta Kolin şirketi birçok ağacı kesmişti.

Bu sabah da saat 7 civarı yine Kolin şirket yetkilileri zeytinliklere gelerek ağaçları kesmek istedi; buna engel olmaya gelen köylüleri darp ederek onları kelepçeledi. Bu esnada yaklaşık 500 ağaç tahrip edildi.

"Köylülere kelepçe takarak darp etmişler"


Olay yerine giden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Özgür Özel, yaşananları şöyle anlattı:

"Sabah 40 özel güvenlik, 40 ne olduğu belli olmayan parayla tutulmuş güvenlikçi, 3 kepçe operatörü, 3 dozer ve 10'dan fazla elektrikli testere kullanıcısı yani 100 kişi alana gelmiş.

"Güvenlik amirinin yüzünde kar maskesi varmış. Köylüler testere, dozer sesi duyunca alana gelmişler. Bu kişiler köylüleri yere yatırarak sopayla dövmüşler. İçlerinde alnında, kafasında yarık olanlar var. Üstüne ellerine kelepçe vurarak ağacın dibine yatırıp ağaçları kesmeye devam etmişler. Özel güvenlik görevlilerinin kelepçe takma yetkisi yok, bu kanunlara aykırı.

"Olayı duyup gelen diğer köylüleri de darp etmeye devam etmişler. Biz ancak saat 8:30'da yetişebildik. Yaralı köylüler hastanede darp raporu aldı, Kimine dikiş atıldı. Tutanak tutturarak dozeri dışarıya çıkarttık. Ancak 500 ağaca zarar vermişler. Yani ilk günden bugüne 1000 ağacı tahrip edip söktüler."

"Şirket cezasını ödüyor, devlet yol veriyor"

Özel, hukuki olarak hiçbir dayanakları olmamasına rağmen devlet eliyle cezasını ödeyerek ağaç kestiklerini belirtti.

"Acele kamulaştırma davası hala sürüyor. Zaten Tarım İlçe Müdürlüğü zeytin kesimine izin vermedik diyor. Soma ve Manisa Belediyesi imar planında bu zeytinlikler tarım arazisi olarak yer alıyor. Buraya tesis yapılması için imar planında herhangi bir tadilat yok diyor.

"Acele kamulaştırma kararı ile Kolin şirket burada sadece zeytin yetiştirebilir. Ancak maalesef yasalara göre jandarma geliyor ağaç kesimlerinde tutanak tutuyor. Tarım İl Müdürlüğü zeytin ağacı başına 90 lira ceza uyguluyor. Kolin şirketi de cezasını öderim ağacı keserim diyor. Yani devlet idari zafiyet içinde, Vali ve kaymakam ve savcıyı kullanarak Kolin'e yol veriyor."

İki bakanlık arasında çelişki

Greenpeace, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreciyle ilgili de iki bakanlık arasında çelişkiler olduğunu belirtmişti.

“Tarım Bakanlığı ve Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ÇED mevzuatı uyarınca kendilerine herhangi bir başvuru olmadığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise ‘ÇED İnceleme ve Değerlendirme komisyonu üyesi Manisa Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün davet edildiği halde toplantılara katılmadığını ve projenin ÇED sürecine yazılı görüş vermediğini’ iddia ediyor.”

Kaynak: Bianet