30 Ekim 2014 Perşembe

Ermenek Madeninde 48 Saat

Ermenek’teki su baskının yaşandığı madende kalan 18 işçinin kurtarılma çalışmaları devam ederken, iş arkadaşlarının ve ailelerinin bekleyişi sürüyor.


Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Has Şeker Madenciliğe ait  bir kömür ocağındaki su baskının üzerinden iki gün geçti.

Madende kalan 18 işçiye henüz ulaşılamadı. Madencilerin iş arkadaşlarının ve ailelerinin bekleyişi sürüyor.

Madendeki su baskını 28 Ekim günü saat 12.15 sularında yaşandı.

26 kişinin olduğu galeride sekiz işçi dışarı çıkarken 18 işçi içeride mahsur kaldı. İlerleyen saatlerde 18 işçinin isimleri şöyle açıklandı: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu, Ömer Cansu.

28 Ekim günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik madene giderek kurtarma ekiplerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Yıldız gece yaptığı açıklamada madenin denetimine ilişkin şunları söyledi:

"Bu yıl ocak şubat ve haziran aylarında iki kez denetlendi. Haziran ayında yapılan denetimlerde sekiz eksik bulunmuş. Bu sekiz eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi üç ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu da 29 Ekim Çarşamba günü madene gitti.

Cumhurbaşkanı ve Başbakanla birlikte alanı çok sayıda polis geldi, bu sırada çalışmaların durduğu öne sürüldü, madencilerin yakınları bu duruma tepkilerini dile getirdi.

Erdoğan açıklamasında işvereni suçladı:

"Soma olayından sonra çok daha farklı şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Bu yasal düzenlemeyle birlikte buralarda çalışan işçilerimize çok daha farklı imkanlar getirdik. Fakat bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. İşverenlerin bunları hazmedemeyişi ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi."

Davutoğlu da adli soruşturmanın başladığını söyledi:

"Su boşaltıldığı zaman herhangi bir ihmal varsa kesinlikle bunun hesabı sorulacaktır. Şu anki hedefimiz kardeşlerimze ulaşmak. Onlara ulaştığımızda her türlü detaylar incelenecek bizzat ben takip edeceğim.

"Herhangi bir ihmal yoksa alınması gereken tedbirler tesbit edilecek ve her türlü önlem alınacak. Madenlerimizin süratla kontrolden geçmesi lazım. Hiç bir şekilde hiç bir imtiyaz yada ayrımcılık olmaksızın sonuçlar ortaya çıkarılacak ve herhangi bir cezai durum ya da hukuk çerçevesinde yapılacaklar ortaya koyulacak."

48 saat geride kalırken, madendeki suyu boşaltma çalışmaları devam ediyor. Maden işçilerinin ve ailelerinin bekleyişi sürüyor.

Kaynak: Bianet

* Fotoğrafları ile birlikte habere ulaşmak için tıklayın.

İLGİLİ HABERLER:

Karaman Madeninde Su Eski İmalathaneden mi Geldi?

Maden Mühendisi Torun, Karaman madeninde yaşanan su baskının, su biriken eski imalathaneye çok yakın mesafede çalışması nedeniyle olabileceğini söyledi. 

Yıldız: Karaman Madeni'nde Su Seviyesi Azalmaya Başladı
18 işçinin mahsur kaldığı Karaman'daki madende 21 saatin ardından su seviyesi azalmaya başladı. 

Kurtulan İşçi: Eskiden Yemekleri Dışarıda Yerdik
Ermenek'teki madenden kurtulan Kerim Pınarlı, eskiden yemeği dışarıda yediklerini torba yasadan sonra ise içeride yemek zorunda kaldıklarını söyledi.

Maden Cinayetlerinin Yüzde 99’u Özel Madenlerde Yaşandı
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 29 Ekim itibarıyla 2014 yılında madenlerde en az 354 işçi yaşamını yitirdiğini açıkladı.

"Ermenek HES'i Madenlerdeki Su Riskini İki Katına Çıkardı"
Hidrolog Tahir Öngür, madenin 5 kilometre ötesinde yapılan Ermenek Baraj ve HES'in yeraltı suyu ile ilgili sıkıntıyı iki katına çıkardığını, işletmenin de buna önlem almadığını belirtti.

"Karaman'da Madenler Yeraltı Sularını Tüketiyor"
Doç. Dr. Erhan Akça, her yere açılan taş ve kömür ocakları nedeniyle buğday ambarı olarak bilinen Konya Karaman kapalı havzasının yeraltı sularının tükendiğine dikkat çekti.

Maden Mühendisi Torun: Maden İşleri Genel Müdürlüğü Eski İmalatı Plana İşlememiş
Eski Maden Mühendisleri Başkanı Mehmet Torun, "Maden İşleri Genel Müdürlüğü, burada 2000'li yıllarda çalışan maden firmasının su biriken ve kazaya neden olan eski imalatı plana işlememiş. İşveren de kontrol etmemiş" dedi.

Erdoğan Maden İşverenlerini Suçladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile birlikte Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 18 madencinin mahsur kaldığı madende incelemelerde bulundu. Açıklamasında işverenleri suçladı.

Maden Şirketinden Açıklama
Ermenek’teki ocağının işletmecisi Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi yaptığı açıklamada, tüm tedbirlerin alındığını söz belirterek "Doğal bir afetten bahsediliyor" dedi.

"Maden Mühendisleri İş Kaybetme Korkusuyla Sorunları Odaya İletemiyor"
Eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Torun, odaların madenlerdeki sıkıntılardan haberdar edilmediğini ve denetim raporlarına ulaşamadığını belirterek denetim yetkileri olması gerektiğini belirtti.

Enerji Bakanı Yıldız: Doğal Afet Demek Olayı Geçiştirmektir
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Karaman Ermenek'teki maden işletmesinin 18 işçinin mahsur kalmasının "doğal afet” olarak değerlendirmesine "Bu bir afet filan değil. Maden işletmesi kusura bakmasın" diye tepki gösterdi.