28 Temmuz 2011 Perşembe

ZEYTİNBURNU OLAYLARI: Kürt Olanlar Terörle Mücadele'ye, Olmayanlar Asayiş’e

Zeytinburnu’nda çıkan olaylarda gözaltına alınanlardan Kürt olanlar, Terörle Mücadele Şubesi’ne, Kürt olmayanlar ise asayişe gönderiliyor. Yargılamalar ayrı mahkemelerde yapılacak. Avukat Akın Atalay: “Hukuk kullanılarak ayrımcılık yapılıyor” diyor.

Sırrı Süreyya Önder, dün Bengi Yıldız, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yöneticilerinin olduğu heyetle birlikte Zeytinburnu'ndaydı.

Önder, 18 Temmuz'da başlayan Zeytinburnu olaylarıyla ilgili gözaltına alınanlardan Kürt olanların Terörle Mücadele Şubesi'ne, diğerlerinin ise Asayiş'e götürüldüklerini belirtti. Önder'in söylediğine göre, bu durum İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile de görüşülmüş ve o da ilgileneceğini söylemiş.

Gözaltına alınanlardan bir kısmının avukatlığını yürüten Hüseyin Boğatekin, bianet'e yaptığı açıklamada, gözaltına alınan 22 kişinin Terörle Mücadele Şubesi'ne, geriye kalanların ise Bakırköy Savcılığı'na götürüldüğünü söyleyerek, bunun hukuksuz bir uygulama olduğunu ifade etti.

Tutanakta 'milli duyguları hassas ilçe sakinleri' ifadesi var

Boğatekin, "Tek olay var ama birbirinden bağımsız iki ayrı soruşturma açılıyor. Kürtler, örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle Terörle Mücadele Şubesi'ne, diğerleri ise asayişe gönderiliyor. Şubedeki yakalama tutanaklarında Kürt olmayanlar, 'milli duyguları hassas ilçe sakinleri' olarak tanımlanmış" diyor.

Buna göre davalar da ayrı görülecek. "Birbirinin nedeni ama bağımsız" olarak ele alınan Zeytinburnu olaylarında, Kürt olmayanların davası Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde, Kürtlerin davası ise Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

Atalay: "Peşin kesilmiş bir ceza"

Görüşlerine başvurduğumuz avukat Akın Atalay bu uygulamanın hukuksuz olduğunun altını çiziyor. Atalay, bu uygulamanın peşin kesilmiş bir ceza olduğunu söyleyerek, şöyle devam ediyor:

"Hukuk kullanılarak ayrımcılık yapılıyor. Daha soruşturma aşamasında, polisin hukuku istediği gibi yönlendirmesi suretiyle haksızlık yapılıyor. Şu anda itiraz dahi edilemez çünkü olay, Özel Yetkili Savcılık'ın soruşturma alanına sokuluyor; en azından dava açılana kadar mağdur edilmiş olacaklar. Bu olay, tek olarak ele alınmalıydı. Hepsi adli vaka ya da terörle mücadele kapsamında olmalıydı."

Hukuksuz uygulamanın geç olmadan düzeltilmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor.

Zeytinburnu'ndaki olaylarda yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı; tutuklanan on kişiden yedisi Kürt. Emniyet'in verdiği bilgilere göre, olaylarda çoğu Kürtlere ait 70 ev ve işyeri, 130 araç hasar gördü.

Kaynak: bianet