15 Temmuz 2011 Cuma

Senoz Derneği protesto edildi

Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) üyeleri, HES tehdidi altındaki Çayeli İlçesi Senoz Vadisi`nde mahkeme kararları ve yöre halkının karşı çıkmasına rağmen yapımı tamamlanan santral binası önünde protesto eylemi düzenledi.

Çayeli ilçesi Çataldere Köyü meydanında toplanan KİP, üyesi yaklaşık 50 kişi ile onlara destek veren köylüler ellerinde Karadeniz İsyandadır” pankartı ve “Senoz vadisi satılık değildir” sloganları ile Karadeniz enerji şirketi tarafından yapımı tamamlanan Uzundere-1 hidroelektrik önüne doğru yürüdü. Jandarma ve özel güvenlik görevlilerin önlem aldığı santral binası önünde KİP aktivistlerinden İsmail Akyıldız, yaptığı açıklamada Senoz Derneği’nin HES şirketi aleyhine açtığı davadan geçen yıl hazırlanan bir protokolle feragat ettiğini hatırlatarak imzalanan protokolde Senoz halkının görüşlerinin alınmadığı ve dernek tarafından kandırıldığı öne sürüldü. Kazanılan davalar sonucu santralin mühürlendiğini ancak imzalanan protokolle mühürlerin söküldüğü ve santralin enerji üretimine başladığını ifade eden Akyıldız, protokolün ardından 1 yıl geçtiğini ve enerji şirketinin verdiği hiçbir sözü tutmadığını belirterek şunları söyledi:

VERİLEN SÖZLERİN HİÇBİRİ YERİNE GETİRİLMEDİ

“Şirket, yol çalışmaları neticesinde vadinin hasar gören bölgeleri ağaçlandırılacağını beyan etmiştir. Ancak şirket vadide tek bir ağaç dikti mi? Hayır dikmedi. Tahrip ettiği yolları onarmak için hiç çaba gösterdi mi hayır göstermedi. Şirket ayrıca vadide firmanın inşa etmiş olduğu  HES inşaatları nedeni ile vadi boyunca dereye bırakılan molozlar var ise dere yatağından çıkartılması ve dere yatağının eski haline getirilmesini kabul etmiş  dere yatağındaki molozların kaldırılarak eski haline getirilmesi konusunda uzlaşmaya varmışlardır. Şirket aradan bir yıl geçmiş olmasına rağmen yasa dışı olarak dere yataklarına yığdığı harfiyatı, molozları kaldırmış mıdır? Hayır Senoz Vadisi’nin hiçbir noktasında böyle bir çalışma yapılmamıştır. Uzundere ve İncesu derelerinde bırakılacak olan can suyu miktarını halka açık yerlere konacak ölçüm cihazları ile takibi yapılacağı belirtilmişti. Bırakılacak can suyu miktarını ölçen cihazlar su alma noktasına konulmuş mudur, bu konuda herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Hayır yapılmamıştır. Şimdi soruyoruz. Verilen bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmediğine göre Senoz Derneği protokol gereği şirketten beş milyon Türk Lirası aldı mı? Aldıysa bu Senozlulara neden duyurulmadı?. Bizler, şirketin bu vaatlerini yerine getirmeyeceğini elbette biliyorduk. Bu basın açıklamamızın amacı vaatlerin yerine getirilmesi için baskı oluşturmak değildir. Çünkü bunu hiçbir zaman yapmayacaklardır. Amacımız şirketin ikiyüzlülüğünü açığa vurmaktır. Şirketlerle uzlaşma yolunu seçecek olan vadi halklarının akıbetini kamuoyuna duyurmaktır. Karadeniz Elektirik Üretim A.Ş yasaları tanımadığı gibi imzaladığı protokollerde vermiş olduğu sözlerin hiçbirini  yerine getirmemiştir.” 

Kaynak: RizeHaber