11 Temmuz 2011 Pazartesi

Srebrenitsa Katliamının 16. Yıldönümü

Sekiz bin kişinin öldürüldüğü Srebrenitsa katliamının 16. yıldönümünde, dünyanın dört bir yanından gelenler Potoçari Mezarlığı'nı ziyaret etti.



11 Temmuz 1995'te sekiz bin kişinin katledildiği Srebrenitsa'da, katliamın 16. yıldönümünde anma etkinlikleri düzenleniyor.

BBC'nin haberine göre, Srebrenitsa'nın hemen dışında, katliamın 4 bin 500 kurbanının yattığı Potoçari mezarlığını bugün bir kez daha bir örnek yeşil örtülü tabutlar doldurdu.

Toplu mezarlarda bulunan ve kimlikleri tespit edilebilen 613 kişinin cenazeleri, düzenlenen törenlerle yeniden defnedildi.

BM gözetiminde katliam
Avrupa'da 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük katliamın yaşandığı Srebrenitsa, Bosna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından siviller için "güvenli bölge" ilan edilmişti.

Ancak 1995 Temmuz'unda Sırp kuvvetleri Saraybosna'nın doğusundaki kente girdikleri zaman çok uluslu kuvvetler direniş göstermeyerek geri çekilmişlerdi. Bölgenin Sırpların kontrolüne geçmesinin ardından ise 8 bini aşkın Müslüman erkek, Sırp askerler tarafından topluca öldürülmüştü.

100 bin kişinin öldüğü 1992-1995 Bosna Savaşı'nın en acımasız ve kanlı sayfalarından biri olarak tarihe geçen bu olayın ardından kurbanların büyük kısmı, BM askerlerinin üssü olan ve binlerce insanın sığındığı alanın hemen karşısında yer alan Potoçari Mezarlığı'na gömülmüştü.

"Sorumlulardan hesap sorulsun"
Düzenlenen anma etkinliklerinde konuşan Srebrenitsa Belediye Başkan yardımcısı Cemil Durakoviç, katliamın sorumlularından muhakkak hesap sorulması ve genç nesillerin yaşananlar konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

"Katliam tüm dünyanın nasıl çok önemli bir sınavda başarısız olduğunu gösteriyor" diyen Durakoviç, herkesin gözü önünde olup bitenlerin önlenemediğini belirtti. 

Kaynak: Bianet