12 Temmuz 2011 Salı

Trans insan hakları savunucularının davası 14 Temmuz'da...

Pembe Hayat Derneği üyesi 3 trans insan hakları savunucusunun, 19 Haziran 2010 gecesi araçları içerisindeyken, Ankara Esat Karakolu’na bağlı polisler tarafından gözaltına alınması sonrası dernek üyelerine "Polise görev yaptırmamak için direnme", "hakaret" ve "kamu malına zarar verme" gibi iddialar ile açılan davanın 5. duruşması 14 Temmuz 2011 Perşembe günü Ankara Adliyesi’nde devam edecek.

Trans insan hakları savunucularının iddialarına göre kendilerine şiddet uygulayan polis memurları tarafından yapılan suç duyurusu, ilgili savcılık tarafından davaya dönüştürülmüş ve şiddete uğrayan trans insan hakları savunucuları hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talebi ile dava açılmıştı. 

Bununla birlikte, şiddete uğrayan ve keyfi gözaltı işlemini yapan görevli memurlar hakkında trans insan hakları savunucularının yaptıkları suç duyurusuna dair herhangi bir gelişme yaşanmış değil.

Olayın 5. duruşması 14 Temmuz 2011 tarihinde saat 09.15’de Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Pembe Hayat Derneği yaptığı açıklamada duruşmaya, trans bireylerin insan hakları konusuna duyarlı bütün çevrelerin katılımını önemsediklerini belirtti.

17 Mayıs 2010’da yine Pembe Hayat Derneği üyesi 5 trans insan hakları savunucusu yine şiddet kullanılarak Esat Karakolu’na bağlı polisler tarafından gözaltına alınmış ve trans insan hakları savunucularına dava açılmıştı, bu olay uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkisini çekmiş ve dava tek celse sürerek, trans insan hakları savunucuları beraat etmişlerdi.

Kaynak: KaosGL