14 Mayıs 2011 Cumartesi

"Paranız Sizin Olsun, Topraklarımızdan Uzak Durun"

Ordu Temiz Enerji Platformunun yaptığı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı sırasında Ulubey Durak Köyünden Salih Şendere’ye jandarmadan bir telefon geldi. Toplantıda bulunanların da dinlediği konuşmada jandarma Salih Şendere ve başka bir köylünün arazisinden HES şirketinin yol açacağını ve bu konuda mahkeme kararı olduğunu söylemesi üzerine Salih Şendere arazisinden geçilmesine izin vermediğini söyledi. Durumun acilliği nedeniyle Şenel Şendere toplantıdan çıkarak köyüne gitti.

Toplantının bitimi sonrası Ordu Temiz Enerji Platformu temsilcilerinden bir grup da Durak köyüne gitti. Gelişmeler üzerine Salih Şendere ve Platform Üyesi Ertuğrul Gönül’le görüştük.

MAHKEME KARARI YOK

“Toplantıdan çıkıp köye gittiğimde ekskavatör getirdiklerini gördüm. Sivil giyimli jandarma görevlileri ve şirketin adamları ağaçları ve fındıkları kesmişler” diyen Salih Şendere, buna itiraz etmesi üzerine mahkeme kararı olduğunu söylediklerini aktardı. “Ellerindeki kağıt bende de var. Bu mahkeme kararı değil. Kamulaştırmaya yönelik bir yazı” diyerek sözlerini sürdüren Şendere, muhtar ve ihtiyar heyetinden kimseye de haber verilmediğini belirtti.

BİRİLERİ PARA KAZANACAK DİYE...

Yapılanın tamamen yasa dışı olduğunu vurgulayan Şendere, savcılığa suç duyurusunda bulunacağını ifade etti. “Benim onayım olmadan özel bir araziye girip ağaçları nasıl kesebiliyorlar?” diye soran Şendere, birileri para kazanacak diye suyu ve doğayı yok ettirmeyeceklerinin altını çizdi. Sonuna kadar direneceklerini anlatan Şendere, “Paraları onların olsun, yeter ki topraklarımızdan uzak dursunlar” dedi.

ARAÇLAR GERİ DÖNDÜ

“Toplantı bittikten sonra hemen köye geldik. Platform olarak jandarmanın yanlış yaptığını, yasal olmayan kesim yapıldığını söyledik” diyen Ordu Temiz Enerji Platformu Üyesi Ertuğrul Gönül de kendisine gösterilen yazının mahkeme kararı olmadığını ifade etti. Gönül, köylünün de karşı çıkması nedeniyle çalışmalara iki gün ara verildiğini ve araçların geri döndüğünü söyledi.

HES KARŞITLARI TOPLANDI

Ordu Temiz Enerji Platformu HES’leri durdurmak için başlatılan mücadeleyi ortaklaştırma ve HES yapılmak istenen yerlerdeki deneyimleri paylaşmak için ilçe, belde ve köylerden temsilcilerin katılımı ile İl Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirdi. Önceki gün Mimarlar Odası Salonu’nda yapılan toplantıya 30 temsilci katıldı.

Toplantı öncesi basına bilgi veren Platform Sözcüsü Coşkun Türkeli, sözlerine “HES’lere, suyun satılmasına, doğa katliamına hayır” diyerek başladı. “HES’lerin birer birer yapılmaya başlanmasıyla şirketlerin enerji üretmek adına derelerimizdeki suya el koyduklarını gördük” diyen Türkeli, bazı santrallerin çalışmalarını yargı yoluyla durdurduklarını söyledi. Yeni davalar için de hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Türkeli karşılaştıkları baskıları da şöyle anlattı: “HES’lere karşı çalışmalarımız sürerken, bu çalışmalardan rahatsız olanlardan baskı göreceğimizi biliyorduk. Çünkü, dünyada ve ülkemizde HES’lerle mücadele edenlerin karşılaştıkları rüşvet, tehdit ve şantaj gibi tavırları duymuş veya okumuştuk. Son günlerde, davacı olan arkadaşlarımıza davadan vazgeçmeleri için baskı yapılmakta ve arkadaşlarımız dolaylı bir şekilde tehdit edilmektedir.”

Kaynak: Evrensel