31 Mayıs 2011 Salı

Mesleği Elinden Alınan Arkadaşımızın Hukuk Mücadelesini Destekliyoruz


Basın Açıklaması:

Sayın Basın Mensupları
,

Bugün çeşitli sivil toplum kuruluşları ve bireyler olarak mesleğini icra etme imkânı elinden alınmış olan Halil İbrahim Dinçdağ’ın hukuk mücadelesini desteklemek için buradayız.

Kendisini 2009 yılı Mayıs ayında tanıdık. Çünkü Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) “özel yaşama saygı” hakkını ihlal ederek Halil İbrahim’in eşcinsel olduğu bilgisini basına verdi. Bugüne kadar gelen süreç futbol hakemi Halil İbrahim’in eşcinsel olduğu için askerlikten muaf raporu alması ile başlamıştı. Merkez Hakem Kurulu TFF yönetmeliğinin “sağlık problemi nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamazlar”  maddesine dayanarak onun hakemlik yapamayacağına karar verdi. Halil İbrahim askerlikten muaf olmasının nedeninin bir sağlık problemi değil, eşcinselliği olduğunu söylese de, Merkez Hakem Kurulu kararından vazgeçmedi ve onun konuyla ilgili dilekçesini basına sızdırarak özel hayatın gizliliği maddesini ihlal etti.

Halil İbrahim haksız yere hakemlikten men edildiği ve kendi rızası dışında eşcinsel olduğu bilgisi kamuoyu ile paylaşıldığı için Türkiye Futbol Federasyonuna karşı maddi ve manevi tazminat davası açarak hukuk mücadelesi başlattı.

Cinsel yönelimimiz veya cinsiyet kimliğimiz işaret edilerek en sıradan yaşamsal haklardan mahrum bırakılabiliyoruz. Halil İbrahim bunu bir kader olarak kabullenmedi, kurulu düzenin değişmesi için ayağa kalktı.

Türkiye’de toplumsal ve hukuksal pek çok değişimin önünü açacak bu hukuk mücadelesinde arkadaşımızın yanındayız ve davanın takipçisi olacağız.

İllet

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği

Kadın Kapısı Derneği

Kaos GL Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği

MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği

VolTrans Trans Erkek İnisiyatifi

Amargi Kadın Kooperatifi

Feminist Kadın Çevresi

Yeryüzüne Özgürlük Derneği