31 Mayıs 2011 Salı

Dinçdağ'ın Davası 20 Ekim'e Ertelendi

Eşcinsel olduğu gerekçesiyle hakemlikten men edilen futbol hakemi Halil İbrahim Dinçdağ'ın Türkiye Futbol Federasyonu'na karşı açtığı maddi ve manevi tazminat davasanın ikinci celsesi bugün görüldü. Davada bir sonraki celsesi 20 Ekim'de yapılacak.

Eşcinsel olduğu gerekçesiyle hakemlikten men edilen futbol hakemi Halil İbrahim Dinçdağ'ın Türkiye Futbol Federasyonu'na karşı açtığı maddi ve manevi tazminat davasanın ikinci celsesi bugün (31 Mayıs Salı) Sarıyer Adliyesi 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada, hakemlikten atılan Dinçdağ'ın işsiz olduğu, ekonomik durumunun kötü olduğu ve ablasının yardımıyla geçindiği polis tarafından yapılan araştırmayla dosyaya eklendi. Hâkim, tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 20 Ekim 2011 tarihine ertelendi. Dinçdağ'ın avukatı Fırat Söyle, mahkemenin bundan sonraki iki veya üç celsede karara varmasını beklediklerini belirtti.

Halil İbrahim Dinçdağ duruşma sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Eşcinsel olduğum için beni işimden ettiler. Futbol camiasında bir tek ben mi eşcinselim? Federasyon, diğerlerine ne yapmayı düşünüyor? Eşcinsel oldukları için işlerini yapmalarına müsaade edilmeyen insanlar ya kendilerini gizlemeye ya da açlığa mahkûm ediliyorlar. İki yıldır çok zor koşullarda mücadele veriyorum. Yine de hukuka güveniyorum. Bu davada adil bir karar çıkacağına inanıyorum."

Dinçdağ'ın mücadelesinde yanında olan LGBT örgütlerinin temsilcileri de mahkemede kendisine destek verdi. LGBT örgütleri tarafından hazırlanan basın bildirisini okuyan Yeşim Başaran, "Halil İbrahim Dinçdağ, askerlikten muaf olmasının nedeninin bir sağlık problemi değil, eşcinselliği olduğunu söylese de, Merkez Hakem Kurulu kararından vazgeçmedi ve onun konuyla ilgili dilekçesini basına sızdırarak özel hayatın gizliliği maddesini ihlal etti. Türkiye'de toplumsal ve hukuksal pek çok değişimin önünü açacak bu hukuk mücadelesinde arkadaşımızın yanındayız ve davanın takipçisi olacağız" dedi.

Futbol hakemi Halil İbrahim Dinçdağ'ın hakemlikten men edilmesine uzanan süreç, eşcinsel olduğu için askerlikten muaf raporu alması ile başlamıştı. Merkez Hakem Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetmeliğinin "Sağlık problemi nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamazlar" maddesine dayanarak Dinçdağ'ın hakemlik yapamayacağına karar verdi.

TFF, 2009 yılı mayıs ayında da "özel hayatın gizliliği" hakkını ihlal ederek Halil İbrahim Dinçdağ'ın eşcinsel olduğu bilgisini basına verdi. Dinçdağ, bu gelişmelerin ardından, mesleğini icra edemediği için Futbol Federasyonu'na karşı maddi ve manevi tazminat davası açarak hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Kaynak: Bianet