13 Mayıs 2011 Cuma

İHD Genelkurmayı Er Sevag'ı Öldüreni Kayırmakla Suçladı

İHD, çelişkili şekilde Sevag Balıkçı'ın kaza sonucu öldüğünü savunan Genelkurmay Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu. İHD, "suçlunun kayırıldığı" ve "yargının etki altına alınmaya çalışıldığı"nı savundu.



İnsan Hakları Derneği (İHD), Batman Gümüşörgü Karakolu'nda askerlik yaparken Ermeni katliamının başlangıcı olarak anılan 24 Nisan'da öldürülen Ermeni yurttaş Sevag Şahin Balıkçı ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı hakkında dava açtı.

İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu'nun, Sultanahmet Adliyesi'nin önünde bugün gazetecilere yaptığı kısa açıklamanın ardından dernek yetkilisi hukukçu Eren Keskin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesini teslim etti.

Komisyon adına Ayşe Günaysu, Eren Keskin, Ragıp Zarakolu ve Meral Çıldır'ın şikayetçi olarak yer aldığı dilekçede, Genelkurmay Başkanlığı'nın olayın hemen ardından çelişkili iki açıklama yaptığı savunularak, Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin yargılanmaları istendi.

Başvuruda, Genelkurmay yetkililerine yönelik suçlama, "görevi kötüye kullanmak", "suçluyu kayırmak", "yargı görevi yapanı etkilemek" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" olarak açıklandı.

Şikayette, ilk açıklamada, Sevag Şahin Balıkçı'nın "en yakın arkadaşı ile şakalaşırken kaza kurşunuyla vurulduğu" açıklandığını, ardından Jandarma Genel Komutanlığı'nca Sevag'ın çit ören grupta yer aldığına yer verilerek, "badisi tel örgü yapanların başında nöbet tutarken, badisinin silahının ateş alması sonucu karın bölgesine isabet eden bir kurşunla Sevag'ın yaşamını yitirdiği" şeklinde bir açıklama daha yapıldığını anımsatıldı.

İHD, diğer yandan, Sevag'ın nişanlısının, olaydan önce karakolda 50 liranın çalındığı, suçun Sevag'ın üzerine atıldığını, bir uzman çavuşun Sevag'ın karnına yumruk attığı, Savag'ın bu olaya ilişkin bir şikayet dilekçesi verdiğini, ancak baskı üzerine dilekçesini geri çekmek zorunda kaldığı"na dair sözlerine de dilekçesinde yer verdi.

Sevag'ın ölümüne "kaza sonucu" sebebiyet veren askerin kimliğinin Genelkurmay Başkanlığı'nca günlerce açıklanmadığını belirten İHD, adı Kıvanç Ağaoğlu olarak kamuoyuna yansıyan kişinin "ülkücü" olduğu, Kıvanç'ın Sevag'ın "iyi bir arkadaşı" olduğuna dair herhangi bir veriye şimdiye kadar ulaşamadıklarını kaydetti.

İHD, kuşku uyandıran diğer bir durumunda, saat 11.00'de yaşanan olayla ilgili tanık ifadelerine saat 18.00'de başlanmış olması olduğunu açıkladı.

Ermeni toplumunun gazetesi olan Agos gazetesi, olayla ilgili şüpheler canlılığını korurken cenaze günü Kilisede yapılan törende askerlerin yoğun ilgisini eleştirmişti. Ailesi, askeri yetkililerinin davetiyle Sevag'ın askerliğini yaptığı karakolu ziyaret etmişti.

Kaynak: Bianet