16 Mayıs 2011 Pazartesi

Ev işçileri ilk kez kazandı



İmece Kadın Sendikası üyeleri 12 Mayıs'ta, iş kazası sonucu yaşamını yitiren Fatıma Aldal’ın ölümüne dikkat çekmek ve yetkilileri göreve çağırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yürüdü. Kadınlar, bakanlık önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından bakanlık yetkilileriyle görüştü. İmece Kadın Sendikası Girişimi’nin bakanlıkla yaptığı görüşme sonucunda Fatıma Aldal’ın ölümünü soruşturmak üzere iş müfettişi görevlendirildi.


‘Çalışma Bakanı görev başına’
Ev işçileri; 5 Mayıs tarihinde İstanbul Maltepe’de temizlik yaptığı evin camından düşerek yaşamını yitiren ev işçisi Fatıma Aldal için 12 Mayıs’ta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı. İmece Kadın Sendikası üyeleri bakanlık önünde yaptıkları açıklamayla bakanı göreve çağırdı.
Basın açıklamasında konuşan Yıldız Ay; “Geçen yıl Gültekiye Özmen’i kaybetmiştik, şimdi Fatıma Aldal aynı şekilde çalıştığı evde camdan düşerek öldü. Daha kaçımızın ölmesi gerekiyor” diye sordu. Yıldız Ay kendisinin de 15 yıldır ev işçiliği yaptığını, iki çocuğunu gündeliğe giderek okuttuğunu fakat şimdi sağlık sorunları nedeniyle çalışmakta zorlandığını söyleyen Yıldız Ay, “Yaşlılık günlerimde kimseye muhtaç olmak istemiyorum. Emeklilik hakkımı istiyorum” dedi.
Ev işçisi Gül Korkutan ise 11 yıldır ev işçisi olarak çalıştığını, 4 çocuk okuttuğunu söyledi. Korkutan; “Fatıma Aldal’ın ölümü kader değildi. İş kazasıydı. Ben de onun yerinde olabilirdim. O zaman çocuklarımın hali ne olurdu. Biz de işçiyiz. Bir fabrikada çalışanlar gibi, memurlar gibi biz de sigorta, emeklilik hakkı istiyoruz, iş güvenliği, can güvenliği istiyoruz” dedi.
Ev işçileri bakanlıkta görüşme yaptı
Eylemin ardından İmece Kadın Sendikası üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmek istediklerini yetkililere iletti. Bakan ve müsteşarının bakanlıkta olmadığı gerekçesiyle kendilerine müsteşar yardımcısı Bilal Ekici ile görüşebilecekleri söylendi. Bunun üzerine ev işçilerini temsilen 3 kişi bakanlık yetkilisiyle görüştü. Görüşmenim ardından açıklama yapan Yıldız Ay: “Bakanlık görevlilerine ev işçilerinin bütün sorunlarını aktardık. Başta ev işçilerinin iş yasasına alınması olmak üzere bütün sosyal haklarımızı bir kez daha istedik. Bizimle görüşen müsteşar yardımcısı taleplerimizin hepsinin de gerçekleşmesi gerektiğine inandıklarını, ilgileneceklerini söyledi. Sorunlarımızı bakana iletmek üzere not aldı.” dedi.
Yıldız Ay görüşmede Fatıma Aldal’ın iş kazası sonucu ölmesine ilişkin bakanlığın ne yaptığını sorduklarını müsteşarın konu hakkında bilgi sahibi olmadığını söyleyip görüşme sonrası araştırıp İmece’ye bilgi vereceğini aktardı.
Müsteşar İmece Kadın Sendikası’nı arayarak bilgi verdi
Görüşmenin ardından 12 Mayıs akşamı İmece Kadın Sendikası Girişimi’ni arayan bakanlık müsteşar yardımcısı Bilal Ekici Fatıma Aldal’ın ölümü ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir iş müfettişi görevlendirdiğini bildirdi. İmece Kadın Sendikası Girişimi üyeleri Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde gerçekleştirdikleri eylemin ve görüşmenin amacına ulaştığını, bunun bir kazanım olduğunu belirterek; bundan sonra Fatıma Aldal’ın ölümünün, iş müfettişlerinin yapacağı incelemenin her aşamasında konunun takipçisi olacaklarını ve ev işçileri haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtti.
Kaynak: İMECE