5 Aralık 2011 Pazartesi

Fukushima'da radyoaktif su sızıntısı

Fukushima nükleer santralindeki bir arıtma sisteminden 45 ton yüksek oranda radyoaktif su sızıntısı olduğu bildirildi.


Japonya'da dokuz ay önce meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide zarar gören Fukushima nükleer santralindeki bir arıtma sisteminden 45 ton yüksek oranda radyoaktif su sızıntısı olduğu bildirildi.

Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO), santraldeki arıtma sistemlerinden birinin çevresinde bir radyoaktif su gölü bulunduğunu ve sistemin kapatıldığını açıkladı.

300 LİTRE RADYOAKTİF SU OKYANUSA KARIŞTI

TEPCO, daha sonra yapılan araştırmada tesisin beton duvarında suyun okyanusa dökülmesini sağlayan bir kanala radyoaktif su sızdıran bir çatlak bulunduğunu belirtti.

Yetkililer, su sızıntısını önlemek için kum torbaları yerleştirildiğini, ancak yaklaşık 300 litre radyoaktif suyun okyanusa karışmış olabileceğini kaydetti.

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukushima santralindeki 6 reaktörden 3'üne ağır hasar vermiş, 20 bin kişinin hayatını kaybettiği veya kaybolduğu depremin ardından sızan radyasyon nedeniyle santralin etrafındaki bölgede yaşayanlar evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: ETHA