Hak ihlalleri konusunda Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)’ye gelen şikâyetlerde 2011 yılında ilk sırayı öğrenciler aldı. Ayrıca polisin kullandığı gazlar nedeniyle 6 kişi yaşamını yitirdi.
TİHV, geçen yıl Hopa’da Metin Lokumcu’nun ölümünün ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümet’ine yönelik protestolarda gözaltına alınan öğrencilerin emniyette karşılaştıkları kötü muamele ve işkenceye dikkat çekti.
TİHV’nin istatistiklerine göre mağdurlar “insan eliyle” yapılan baskıdan şikâyet ediyor. İş-meslek gruplarına göre yapılan sınıflandırmada en fazla şikâyet başvurusunu, üniversite öğrencileri, ilk-ortaöğretim öğrencileri ve işsizler yaptı. Başvuranların büyük bölümü “siyasi, cinsel istismar ve işkenceye maruz kalma” başlıklarında toplanırken, gözaltıların büyük bölümü demokratik kitle örgütlerinin düzenlediği açık alan toplantılarında gerçekleşti.
TİHV’nin verilerine göre 2011’de güvenlik güçlerinin biber gazı ve gaz bombası kullanım miktarını arttırdığına da işaret edilirken, bu maddelerin yoğun kullanımı nedeniyle bu yıl 6 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.
Öte yandan, TİHV’den çocukların da yardım talebinde bulundukları vurgulanıyor. TİHV, aile ya da yakınlarından birinin kötü muamele görme sürecine tanıklık eden çocukların, ruhsal bozukluk yaşadığına dikkat çekiyor.
TİHV’nin 2011 yılı istatistiklerinde gözaltılarla ilgili dikkat çeken diğer noktalar şöyle:
• Gözaltındaki işkenceler sırasıyla en fazla Emniyet Müdürlüğü’nde, sokakta, açık alanda, polis karakolunda, jandarma karakolunda ve araçta yaşandı.
• İşkence ve kötü muamele şikâyetleri sırasıyla; Marmara, Akdeniz, Güneydoğu ve Ege bölgesi ile İstanbul, Adana, Diyarbakır, Ankara ve İzmir’den yapıldı.
• Gözaltındaki işkenceler; hakaret, aşağılama, dayak, tehdit, öldürme tehdidi, yeme-içme kısıtlaması, işeme-dışkılama kısıtlaması, uyutmama, hücrede tecrit, vücudun tek bir noktasına sürekli vurma, soğuk odada bekletme, saç-sakal-bıyık yolma, falaka, askı, hayaya vurma, yakma şeklinde yapıldı.
• Kötü muamelenin ardından psikolojik, kas iskelet-kas-sindirim sistemi bozuklukları, kulak-burun-boğaz, göz, ağız-diş, kalp damar sorunları yaşandı.
• Fiziksel-psikolojik sorunlar arasında ise baş ağrısı, bel ağrısı, çürük, mide-karın ağrısı, görme bozukluğu, uyku bozukluğu, polisten rahatsız olma, gerginlik, kaygı, ağlama isteği, kâbus görme, yaşamdan tat alamama gösterildi.
• Gözaltının ardından mağdurlara ilaç tedavisi, egzersiz, psikoterapi, fizik tedavi, gözlük ve fizik tedavisi uygulandı.
Kaynak: ANF