Diyarbakır'daki KCK ana davasında yine Kürtçe savunma yapılmasına izin verilmezken, Kürtçe savunma dilekçeleri de reddedildi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) ana davasının bugünkü duruşmasında yine Kürtçe savunmaya izin verilmedi, Kürtçe konuşan sanıkların mikrofonu kapatıldı, Kürtçe dilekçeler reddedildi.
104'ü tutuklu 152 kişi hakkında açılmış olan davanın bugün görülen 31. duruşmasına, 85'i tutuklu 90 sanık katıldı. Sabahki oturumda sanıklardan Veysel Yıldırım hakkındaki iddianame okundu. Yılmaz kimlik tespiti sırasında Kürtçe konuşmaya başlayınca, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz mikrofonu kapattı. Konuşma, tutanağa "Kürtçe olduğunu düşündüğümüz dilde" şeklinde geçti.
Sanıklardan Veysi Akar'ın da hakkındaki iddialara ilişkin söz verilince yine mikrofonu kapatıldı. Akar'ın mahkemeye sunduğu Kürtçe savunması da incelendikten sonra iade edildi. Sanık Mustafa Ocaklı'nın verdiği Kürtçe dilekçe de mahkemece kabul edilmedi.
Avukat Meral Danış Beştaş, bianet'e yaptığı açıklamada, duruşmanın yine kilitlendiğini, sanıkların Kürtçe konuşmasının ve savunma yapmasının yine engellendiğini ifade etti. Davanın Pazartesi günü yapılan 30. duruşmasında da Kürtçe dilekçeler reddedilmişti.
Diyarbakır Baro Başkanı, Avukat Mehmet Emin Aktar da "Sanıklar Kürtçe dilekçe veriyor, Kürtçe konuşmaları ve tape kayıtları dosyaya delil olarak konulurken, Kürtçe dilekçeleri, içeriğine bakmadan niye iade ediyorsunuz" diye tepki gösterdi.
Duruşma 30 Aralık Cuma gününe bırakıldı.
Kürt siyasetçiler yargılanıyor
Davada, Yüksek Seçim Kurulu'nca (YSK) vekilliği düşürülen eski Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Hatip Dicle ile Van Milletvekili Kemal Aktaş ve Şırnak Milletvekili Selma Irmak'ın yanı sıra, Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey, Gün TV Genel Yayın Koordinatörü Ahmet Birsin'in de bulunduğu 152 sanık yargılanıyor.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, Terörle Mücadele Kanunu'ndaki (TMK) 4., 5., 7/2 maddelerinden, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", "Örgüt üyesi ve yöneticisi olma" ve "Örgüte yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
Hakkında yakalama kararı bulunan Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, iki il genel meclisi başkanı ile iki belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.
Kaynak: Bianet