23 Aralık 2011 Cuma

6 gazeteci arkadaşlarıyla buluştu

Gözaltına alınan 49 gazeteciden 6'sı daha serbest bırakıldı. Gazetecilere gözaltında "Niye yurtdışına çıkmadın?", "Niye siyasi haberler yapıyorsun?" gibi sorular sorulduğu öğrenildi.


KCK üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan 49 gazeteciden 6'sı savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Gazeteciler, işlemlerin ardından adliye binasından çıktı.

Serbest kalan DİHA muhabiri Evrim Kepenek, AFP muhabiri Mustafa Özer ile Murat Eroğlu, Hamza Sümeli, Ulfiye Özcan ve Celal Kaya, özgür basın için nöbet tutan meslektaşları, aileleri ve arkadaşlarından oluşan yüzlerce kişi tarafından alkışlar ve sloganlarla karşılandı. 42 gazetecinin mahkemeye sevk edilmesi ise üzüntüye neden oldu.

Murat Eroğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de Kürt halkı ve muhalif diğer kesimlere karşı ciddi bir soykırım operasyonı gerçekleştirildiğini, özgür basına yönelik operasyonların bunların devamı olduğunu ifade etti. Operasyonların tamamen siyasi olduğunun altını çizen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılan bu hukuksuzluğa karşı emniyette protesto amaçlı açlık grevi başlattık. Arkadaşlarımız hukuksuzluğa karşı adliyede protesto eylemlerini Kürtçe şarkılarla devam ettirdiler. Moralleri çok iyi, herkese gönülden selamları var. Onlar adına son olarak şunu belirtiyorum: Bu soykırım operasyonlarına, içeride de olsak, dışarıda da olsak, özgür basın olarak karşı çıkmaya devam edeceğiz."

GAZETECİLERE 'İLGİNÇ' SORULAR

Serbest kalan gazetecilerin verdiği bilgilere göre;

Evrim Kepenek'e hangi alanda haber yaptığı soruldu. Kepenek'in 'çevre' cevabını vermesi üzerine, neden BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile telefonda görüştüğü soruldu.

Kepenek'e yöneltilen ilginç sorulardan biri ise "Rizeli, senin gibi biri neden DİHA'da çalışıyor?" oldu. Kepenek'in çevre haberleri yaptığı halde neden siyasi haberler de yaptığı sorgulandı.

DİHA eski muhabiri Murat Eroğlu'na ise Adana'ya pasaportla gittiği halde neden yurtdışına çıkış yapmadığı yönünde bir soru yöneltildi.

Gün Matbaası'nda çalışan Hamza Sümeli'ye iş ile ilgili yaptığı telefon konuşmaları üzerinden sorgulama yapıldı.

'BİZİ YILDIRAMAYACAK'

Gazetecilerin açıklamasının ardından BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, gazetecilere yönelik operasyonun KCK adı altında yapılan 4. dalga olduğunu belirtti.

İçerideki gazetecilerle görüştüklerini ve morallerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Birtane, operasyonların devam edeceğini bildiklerini, operasyonların kendilerini yıldırmadığını söyledi.

Savcıların sorularının gülünç olduğunu söyleyen Birtane, "Savcılar Ceylan Önkol ve Aydın Erdem'i belediye başkanı olarak tanımlayıp onlarla ilgili sorular sormuşlar. Bu savcıların bilgi dağarcıkları konusunda şüphelerimiz var. Bir çocuğun bile bildiklerine dair fikirleri yok" diye konuştu.

Azadiya Welat Gazetesi'nden Mehmet Emin Yıldırım'ın Kürtçe savunma talebinin kabul edilmediğini belirten Birtane, "Biz de artık Kürtçe konuşacağız" dedi.

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali ise dosyayı incelediklerini ve dosyada hukuka dayanan bilgi olmadığını belirterek, "Tutuklama da çıkabilir, serbest de bırakılabilirler, ama dosyaya baktığımızda serbest bırakılmaları gerekir" diye konuştu.

Bu arada, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen gazetecilerin sorguları başladı. İlk olarak Ayşe Orman ifadeye alındı.

Kaynak: ETHA

Gün boyunca adliyeden bildiren bianet'in haberini okumak için tıklayın.