22 Aralık 2011 Perşembe

Şavşatlıların HES mücadelesi

Artvin'in Şavşat ilçesinde yapılması planlanan Susuz Regülatörü ve HES için verilen "ÇED Gerekli Değildir" raporu için Rize İdare Mahkemesi tarafından verilen "yürütmeyi durdurma" kararına karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca "ÇED Olumlu" raporu verildiği ortaya çıktı. 28 köyü susuz bırakacak projeye karşı yurttaşlar dava açtı.



Rize’nin Güneysu Gürgen Vadisi’ndeki iki ayrı HES projesi için iptal kararı çıktı.

Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılması planlanan Susuz Regülatörü ve HES için verilen “ÇED Gerekli Değildir” raporu için Rize İdare Mahkemesi tarafından verilen “yürütmeyi durdurma” kararına karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “ÇED Olumlu” raporu verildiği ortaya çıktı. Mahkeme süreci devam ederken, bakanlığın “ÇED Olumlu Raporu” vermesine tepki gösteren Şavşatlı köylüler Rize İdare Mahkemesi’nde “yürütmenin durdurulması ve iptali” istemiyle dava açtı. Yurttaşlarla birlikte dava dilekçesini verdikten sonra bir açıklama yapan avukat Halis Yıldırım, bakanalığın tavrını “hukuk tanımazlık” olarak nitelendirdi. Yıldırım, “ Arpalı Dersinden içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan sekizi Ardanuç, 20’si Şavşat ilçelerine bağlı olmak üzere toplamda 28 köyün susuz kalacak. Tarım ve hayvancılık dışında bir geliri olmayan insanlar diğer HES davalarında olduğu gibi bir araya gelerek mahkeme ve bilirkişi masraflarına birlikte karşılamaktadırlar” dedi.

Güneysu’da 2 HES’e durdurma

Başbakan Erdoğan’ın “baba ocağım” dediği Rize’nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Vadisi üzerinde Baro Enerji firması tarafından yapımı planlanan 9 megavat kurulu gücündeki Alicik Regülatörü ve HES projesi ile Rize İpekyolu enerji firması tarafından yapımı planlanan 13,61 megavat kurulu gücündeki Tepe Regülatörü ve HES projesi için zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” raporları, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Rize İdare Mahkemesi’nin her iki HES projesi için de ayrı ayrı verdiği ‘iptal’ kararlarında, bölgede yapılan Bilirkişi İncelemesi raporlarına da yer verilerek, bakanlığın verdiği “ÇED Olumlu” raporlarında hata ve eksikliklerin olduğu vurgulandı. İptal kararlarında ayrıca HES projelerinin doğal yaşam alanları ile çevreye geri dönüşümü imkansız zararlar vereceği de kaydedildi.

Ömer Şan / Cumhuriyet
Kaynak: Haberlink