5 Aralık 2011 Pazartesi

Dersimliler ikna olmadı, alanlara çıkıyor

Başbakan Erdoğan'ın, "1938 Dersim olayları hakkında devlet adına özür dilemek gerekiyorsa özür dilerim" sözlerinin ardından, Dersimliler ilk kez sessizliğini bozuyor. Belediyelerden esnaf odalarına, derneklerden siyasi partilere onlarca kurum, 10 Aralık'ta miting düzenleyecek. Dersimliler, Meclis çatısı altında resmi özür dilenmesini ve arşivlerin açıklanmasını istiyor.


Dersim halkı 10 Aralık'ta miting düzenliyor. Miting; kentteki CHP ve AKP dışındaki neredeyse bütün siyasi parti ve platformlar, Dersim Belediyesi ile ilçe belediyeleri, emek ve meslek örgütleri, çok sayıda dernek ve demokratik kitle örgütü tarafından düzenlenecek.

DERSİMLİLERİN TALEPLERİ

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Tunceli İl Örgütü'nün çağrısı ile bir araya gelen kurumlar, mitingde şunları talep edecek:

- Devletin resmi kurumları tarafından Meclis çatısı altında resmi özür dilensin.

- Dersim'de soykırım yapıldığı kabul edilsin. Soykırım anıtı dikilsin, yas günü ilan edilsin, her yıl anmalar düzenlensin.

- Başta Dersim olmak üzere, katliamları araştırmak için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun. Olayların failleri açıklansın.

- Devletin bütün arşivleri açılsın, kaç kişinin katledildiği açıklansın.

- Başta Seyit Rıza olmak üzere, 1938'de katledilen seyitlerin cenazeleri ailelerine verilsin.

- Evlatlık verilen çocukların sayısı, kimlikleri ve nerede oldukları açıklansın.

- 1938'de malını kaybeden ailelerin zararı karşılansın.

- Sabiha Gökçen gibi Dersim Katliamı'na katılmış insanların isimleri kamu kuruluşlarından kaldırılsın.

- Dersim ve tüm köylerinin adları iade edilsin.

- Zorunlu din dersi gibi Dersim dili ve inancı üzerindeki engeller ve yasaklar kaldırılsın.

DERSİM'DEN ORTAK SES

ETHA'ya konuşan miting tertip komitesi üyesi ESP İl Başkanı Ekber Kaya, şöyle konuştu: "Dersim son dönemlerde çok tartışılıyor, herkes farklı bir yönüyle tartışıyor. Bu tartışmalara Dersim'den yanıt vermek istiyoruz. Ortak bir sese, birlik ve beraberliğe ihtiyaç var. Belirtmek isterim ki, Dersimliler intikam duygusu peşinde değildir. Diğer kardeş halkların yaşadıklarını da kendi sorunumuz olarak görüyoruz."

'DERSİM POLEMİK KONUSU DEĞİLDİR'

AKP ve CHP'nin Dersim üzerinden siyasi rant elde etmeye çalıştığını belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dersim, AKP ve CHP arasında polemik yapılacak bir mesele değildir. Dersimliler devleti bir bütün olarak görüyor. Dersim'e 1938'de uygulanan politikaların devamcısı olarak bugün AKP'yi görüyorlar. Bu işin baş sorumlularından biri olarak CHP'yi görüyorlar. İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal Atatürk, Celal Bayar ve komutanlar bu işin müsebbibidir."

'DERSİM'DE SOYKIRIM YAPILDI'

Dersim'de soykırım yapıldığını söyleyen Kaya, bunun amacını da "tek din, tek dil, tek millet, tek bayrak ideolojisi" olarak açıkladı. Kaya, "Bunun sonucu olarak inkarcı-yayılmacı bir cumhuriyet yaratma projesidir. Dersim'de yaşananlar, Türkleştirme ve Sünnileştirme politikalarının sonucudur" dedi.

Kaynak: ETHA