Kızıldere olayları ile Halepçe katliamını protesto eylemlerine katıldıkları iddiasıyla 22 aydır tutuklu bulunan dört öğrenci, yarın hakim karşısına çıkacak.
Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde Kızıldere olayları ve Halepçe Katliamı'nı protesto etmek amacıyla 31 Mart 2010'da düzenlenen basın açıklaması sonrasında polis memurlarını darp ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan altı öğrenciden dördü, 22 aydır tutuklu.
Öğrenciler, Barış Okuducu, Ufuk Aydın, Mehmet Fatih Kurt ve Faruk Kara, "terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek", "örgüt propagandası yapmak", "nitelikli yağma", "görevli polis memurlarını darp etmek" iddialarıyla tutuklu yargılanıyor.
Aynı dosyadan yargılanan Masum Ataman, saldırının olduğu saatlerde derste olduğu ispatlanınca tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Veysel Akkurt adlı öğrenci ise, epilepsi hastası olduğu gerekçesiyle son duruşmada serbest bırakıldı. Diğer sanıkların yargılanmasına yarın (22 Aralık) İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.
"Polislere saldırıldığına dair görüntü yok"
Soruşturma kapsamında olay günü polisin çektiği görüntüleri ve MOBESE kamerasını inceleyen bilirkişinin hazırladığı raporda, polislere saldırıyla ilgili herhangi bir görüntünün bulunmadığı belirtildi.
Savcı da bilirkişi raporu, müşteki beyanları, sanık savunmalarını dikkate alarak, sanıkların üzerlerine atılı yaralama, mala zarar verme ve yağma suçlarını işledikleri yönünde kesin ve yeterli delil bulunmadığını ifade ederek sanıkların bu suçlardan beraatini talep etti. Ufuk Aydın'ın avukatı Mustafa Rollas, dosyada yaralama ve darp olayına ilişkin görüntü kaydı olmadığını belirterek şöyle konuştu:
* Dosyada müvekkilim ile ilgili tek fotoğrafta Ufuk, grubun dışında, elinde bir su şişesi ile polislerin arkasında duruyor. Ufuk, ne afişleri asanlar ne de basın açıklamasına katılanlar arasında var.
* Duruşmada polisler, "Biz bunları daha önce üniversite kampüsü içinde örgütsel faaliyetlerinden biliyoruz. Basın açıklamasına katılanlar örgüt üyesi değildir de nedir?" dedi. Teşhisi ise son bir yılda basın açıklamasına katılan öğrenciler arasından yaptıklarını söylediler.
* Savcı, yağmadan, mala zarar vermekten ve yaralamaktan eylemlerin ispat edilemediği için beraat istedi ama aynı eylemden dolayı örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına eylem yapmaktan cezalandırılmaları isteniyor.
"Ufuk olay anında kafede oturuyordu"
Ufuk Aydın'ın ablası Şenay Solmaz ise kardeşinin saldırı sırasında Ziraat Kafe adlı bir yerde oturduğu yönünde tanık dinlettiklerini söyledi ve ekledi:
"Cezaevinde sınava girdi. Şimdi Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne kayıtlı. Çıkacağına dair umudu yok. Ufuk tutuklandığı ay hamileydim, düşük yaptım. Ailece perişan olmuş durumdayız."
Kaynak: Bianet