4 Aralık 2011 Pazar

Taksim'de 'Üşüyoruz' eylemi

Çoğunluğu İslami örgütler olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşlarının evsizler sorununa dikkat çekmek amacıyla "Üşüyoruz" diyerek düzenlediği oturma eylemlerinin üçüncüsü yapılıyor.


Mazlumder, Emek ve Adalet Platformu, Kalplere Sevinç Bırakanlar İnisiyatifi'nin de aralarında olduğu sivil toplum örgütleri, evsizler sorununa dikkat çekmek amacıyla Taksim'de sabaha kadar oturma eylemi yapıyor.

Yere serdikleri kartonların üzerine oturan yaklaşık 100 kişilik grup, "Donarak ölen komşularımızdan nasıl helallik istedik", "Van üşürse hepimiz üşürüz", "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" yazılı dövizler açtı. Eyleme, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu da katıldı.

Grup adına Özgür Kaya ve Zehra Hardal bir açıklama yaptı. Açıklamada, evsiz ve sokakta yaşayan insanları kamuoyunun gündemine getirmek ve yetkililer başta olmak üzere tüm toplumu harekete geçirmek için bu eylemlerin yapıldığı belirtildi. Açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nın 2003 yılında yayımladığı "her ilde en az bir tane olmak üzere evsizler sığınma merkezleri" açılmasını öngören genelgesinin uygulanmadığı belirtilen açıklamada, sadece Ankara ve Bursa'da 6 aylık evsiz merkezleri açıldığı bilgisi verildi. Açıklamada, "Dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde olmakla övünen bir ülkenin evsizlere sahip çıkmak için kaynak ayırmakta zorluk çekmemesi gerektiğini düşünüyoruz" denildi, bütün illerde süre sınırlaması olmadan evsiz merkezleri açılması talep edildi.

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş da yaptığı konuşmada, İstanbul'da havalar soğuduğu zaman evsizlerin belediye tarafından kameraların karşısında bir spor salonuna doldurulduğunu, sonra arka kapıdan bırakıldığını belirtti. Evsizler sorununu sosyal felaket olarak değerlendiren Kurtulmuş, kamu kaynaklarının bu sorunun çözümü için yeterli imkanı olduğuna işaret etti.

25 yıldır sokaklarda yaşayan Selahattin adlı vatandaş ise yetiştirme yurdundan ayrıldığını söyledi. Selahattin, "Bunlar vicdansız" dedi, devletin yardımcı olmasını istedi.

HAS Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu ise bu konunun devletin, yerellerde ise belediyelerin sorumluluğunda olduğunu dile getirdi. Bekaroğlu, barınma sorununun kalıcı bir şekilde çözülmesi ve iş imkanı tanınması gerektiğini söyledi.

Yazar Ümit Aktaş ise bu sorununu kaynağı olarak kapitalizme işaret etti, "Kapitalizmin saldırısı sonucu evsizlerin sayısı giderek artıyor" dedi. Ancak Aktaş, çözüm konusunda devletin vereceği "fakir-fukara fonları"nı önerdi. Aktaş, bu fonların da STK'lar tarafından yürütülmesi gerektiğini savundu.

Şefkat-Der'den Ayşe Tükrükçü, "hayatı çalınmış hayatsız kadınlar" adına eyleme katıldığını söyledi. Belli kadınların sığınmaevlerine alınmadığını söyleyen Tükrükçü, Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a "-7 derecede soğukta kalabilir misiniz" diye seslendi.

Bu arada, eyleme katılmak için yola çıkan bazı evsiz çocukların Taksim girişinde polisler tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Grup, sabah namazına kadar oturma eylemini sürdüreceklerini bildirdi.

Kaynak: ETHA

Eylemle ilgili özete ve basın açıklamasının tam metnine ulaşmak için tıklayın.