1 Aralık 2011 Perşembe

AİHM'in Taner Akçam Kararı Türkçe'de

Prof. Dr. Taner Akçam'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde CK 301'e yönelik açtığı davada Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesini ihlal ettiğine karar vermişti. Mahkemenin kararı Türkçe'ye çevrildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Prof. Dr. Taner Akçam tarafından TCK 301'e yönelik açılan davada, 25 Ekim 2011'de Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Akçam'ın 6 Ekim 2006 tarihinde AGOS gazetesinde yayımlanan "Hrant Dink, 301 ve bir Suç Duyurusu" başlıklı makalesi nedeniyle hakkında 301. maddeden suç duyurusunda bulunulmuştu. Ayrıca 2005 senesinde, 11 Ekim 2007 ve 26 Kasım 2007 tarihlerinde de Akçam hakkında aynı gerekçeyle suç duyurusunda bulunulmuştu.

Akçam, TCK 301'in ifade özgürlüğü önünde engel oluşturduğu, Ermeni meselesi konusundaki çalışmaları nedeniyle söz konusu madde temelinde hakkında her an soruşturma başlatılabileceği ve bunun da kendisinde stres, kaygı ve korku yarattığını söyleyerek AİHM'e başvurmuştu. Akçam'ın yaklaşık 86 bin Avro tutarındaki tazminat talebini ise davayla ilgili ihlal hükmünün yeterli olduğunu belirterek reddetmişti.

Mahkemenin verdiği kararın tam metninini  Marmara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Tolga Şirin Türkçeye çevirdi.

Kararın Türkçe tam metnini görüntülemek için tıklayın.

Kaynak: Bianet