5 Mart 2013 Salı

'Yolduğunuz saç teli kadar hesap vereceksiniz'

Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri, dün arkadaşlarının işkenceye maruz kaldığı Sirkeci Polis Karakolu önünde açıklama yaptı. "Korkmuyoruz, susmuyoruz, AKP'ye meydan okuyoruz" diyen genç kadınlar, karakola ve polislere yumurta attı. Çocuklarına yapılan işkenceyi kınayan anneler, "Yolduğunuz saç teli kadar hesap vereceksiniz" dedi.


AKP'nin kadın düşmanı politikalarını protesto etmek için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nü işgal ettikleri için gözaltına alınan ve Sirkeci Polis Karakolu'nda işkenceye maruz kalan 23 Üniversiteli Kadın Kolektifi üyelerinin Çağlayan Adliyesi'nde ifade işlemleri sürüyor.

Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri, arkadaşlarının işkenceye maruz kaldığı Sirkeci Polis Karakolu önünde açıklama yaptı.

Açıklama dolayısıyla karakol, çevik kuvvet polisleri ve TOMA'larla kurulan barikatla koruma altında alındı. Polis, kadınlar gelmeden, kalkan ve kasklarını takarak hazırlık yaptı.


Sirkeci Tramvay durağında toplanarak karakol önüne yürüyen genç kadınlar, "Bu karakolda işkence var. Kadınlar hesap soracak. Ayağa kalkıyoruz. AKP'ye, polisine meydan okuyoruz" pankartı açtı. Kadınlar, "Kadınlar burada işkenceler nerede", "Kadınlar susmuyor hesap soruyor", "İşkenceci polis hesap verecek", "AKP'den hesabı kadınlar soracak" sloganları ile karakol önüne yürüdü.

Burada açıklama yapan Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi Seren Konak, 4 Mart'ta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nü işgal eden 23 kadının, saçlarından tutularak yerlerde sürüklendiğini, tekmelendiklerini, hakaretlerle gözaltına alındıklarını hatırlattı. Yüzlerine yakın mesafeden gaz sıkılan kadınların otobüste de şiddete maruz kaldığını söyleyen Konak, asıl işkencenin ise Sirkeci Karakolu'nda yaşandığını kaydetti.




'AKP'NİN KADINA YÖNELİK DÜŞMANCA POLİTİKALARININ SONUCU'

Konak, "Peki kadınlara yönelik bu saldırı, bu düşmanlık, bu gözü dönmüş hal, sıradan Türk polisinin yaptıklarından mı ibaret?" sorusuna "hayır" yanıtını verdi ve devam etti: "Çünkü dün yaşadıklarımız; her gün ortalama 5 kadının yakını erkekler tarafından öldürüldüğü, her gün yüzlerce kadın tacize, tecavüze uğradığı, kadın yerine erkeklerin korunduğu, AKP'nin kadına yönelik geliştirdiği düşmanca politikaların bir sonucudur."

Başbakan'ın "kadın ile erkek eşit değil", devlet yetkililerinin "kadınlar çalışıyorsa kocası fitrini kaybeder, bu yüzden cinayet işlenebilir" şeklindeki açıklamaları hatırlatan Konak, "Fatma Şahin'in başındaki bakanlık erkek sığınma evi açıp, kadını katilleriyle aile içinde tutmaya zorluyorsa, kürt cinayettir diyerek kadınları hedef gösteriyorsa, sicili sual gerektirmeyen polis teşkilatının bir binasında işkence yapılması da ne yazık ki biz kadınları şaşırtmıyor" dedi.

Konak, "Korkmuyoruz, susmuyoruz, AKP'ye meydan okuyoruz" dedi, gerici, kadın düşmanı uygulamalar son bulana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne sayılı günler kaldığını hatırlatan Konak, "Kadın cinayetlerinin, tacizlerin, kadını yok sayan cinsiyetçi, gerici politikaların sorumlusu AKP'dir" dedi, kadınları alanlara çağırdı.

'SONUNA KADAR ÇOCUĞUMUN ARKASINDAYIM'

Ardından, kızı polis işkencesine maruz kalan Fatma Koç, konuştu. Öfkeli anne şunları söyledi: "Bu çocuklar halkın çocukları. Onların arkalarında Başbakan, padişah, milletvekilleri yok, anneleri, babaları ve halk var. Bu çocuklar rüşvet yemedi, adam öldürmedi, devleti hortumlamadı, soygun yapmadılar. Bu çocuklar sadece halk için mücadele ediyorlar. Bir anne olarak sonuna kadar çocuğumun arkasındayım. Çünkü, o doğru olanı yapıyor."

Kadınlar konuşmaların ardından, arkadaşlarının işkence gördüğü Sirkeci Polis Karakolu'na ve çevik kuvvet polislerine yumurta attı.

Bu sırada dün kadınlara şiddet uygulayan bir polisin pencereden kamera çekimi yaptığını fark eden kadınlar, yuhalayarak polisi protesto etti.

'YOLDUĞUNUZ HER SAÇ TELİ KADAR HESAP VERECEKSİNİZ'

Burada konuşan Halkevleri eski Başkanı İlknur Birol, "Fatma Şahin, Avrupa ülkelerinde kadını korumak için uyguladığı harika politikalarında bahsede dursun. Ama onun kefesinde, dün burada işkence gören ve saçları yolunan arkadaşlarımızın saç telleri var. Yolduğunuz saç teli kadar, hesap vereceksiniz" dedi.

Kadınlar, açıklamanın ardından gözaltındaki arkadaşlarına destek vermek için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önüne gitti.

Kaynak: ETHA