29 Mart 2013 Cuma

Hak Örgütleri Roboski Raporunu Protesto Etti

İHD, TİHV, MAZLUMDER ve Roboski için Adalet Girişimi, Meclis önünde yaptıkları eylemle, alt komisyonun Roboski katliamı raporunu geri çekmesini istedi.


Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na Uludere Alt Komisyonu’nun hazırladığı rapor taslağının kabul edilmesine hak örgütleri tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ve Roboski için Adalet Girişimi, Roboski katliamında kasıt olmadığını öne süren ve sorumlular hakkında bilgi vermeyen raporla ilgili, Meclis’in Çankaya Kapısı önünde dün bir eylem gerçekleştirdi.

Eylemde konuşanlar, raporun geri çekilmesini ve katliam aydınlanıncaya kadar herhangi bir raporun açıklanmamasını istediler.


“Katliam failsizleşti”

“Katiller bulunsun. Roboski, bir daha asla” pankartının açıldığı eylemde ilk olarak MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal söz aldı.

Meclis Uludere Alt Komisyonu’nca hazırlanan raporu eleştiren ve raporda net bilgilere yer verilmediğine dikkat çeken Ünsal, komisyonun faili ortaya çıkararak siyasi sorumluyu koruyabilecekken faili gizleyip siyasi sorumluyu zan altında bıraktığını söyledi. Ünsal, raporun, “katliamı failsizleştirdiğini” söyledi.

“Emri kim verdi?”

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da komisyonun katliamı örtbas ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bombalama emrini kim verdi? Bombalama emri niçin verildi? Bombalama alanında hata yapıldığı öğrenildi ise mağdurlara niçin acil yardım yapılmadı? Siyasal iktidar bu olay nedeni ile özür diledi mi?”

“Bu kadar basit sorulara cevap araştırmayan bir komisyon, katliamı aydınlatmak yerine sorumluları kollama çabası içerisinde. Komisyona sesleniyoruz, raporunuzu geri çekin!”

“Barış için aydınlatılsın”

Roboski İçin Adalet Girişimi’nden Tanju Gündüzalp de “Gerçek bir barış için, Roboski aydınlatılsın sorumlular cezalandırılsın” dedi.

Gündüzalp, yaşanan vahşetin üzerinden 15 ay geçtiğini belirterek, katliamın askeri ve siyasi sorumlularının cezalandırılması, kamuoyu vicdanında barış umutlarının güçlenmesi için son derece büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Raporun, barış konusundaki tutarlılık ve siyasi kararlığın hangi düzeyde olduğunu göstereceğini kaydeden Gündüzalp, üç muhalefet partisinin de ikna edici bulmayıp şerh düştüğü alt komisyon raporunun kaygı verici nitelikte olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasına, hak örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ankara İl Eş Başkanları Ahmet Aday ve Meral Vuranok, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Ankara İl Başkanı Fadime Çelebi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)/Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kaldık, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Temsilcisi ve yazar Temel Demirer de katıldı.

Raporun kabul edilmesinin devamında yapılan açıklamalarda, 15 ayda hazırlanan 84 sayfalık rapor ile katliamın kasten yapıldığına yönelik herhangi bir delil elde edilemediği ifade ediliyor.

Roboskili aileler bugün de Meclis önündeki protestolarına devam edecek. Ailelere, BDP'li vekiller de katılacak.

Kaynak: Bianet