6 Mart 2013 Çarşamba

"Vicdani Retçi Ali Işık'a Özgürlük"

Ali Faik Işık ile Dayanışma İnisiyatifi, yedi gündür açlık grevinde olan vicdani retçi Ali Fikri Işık'ı serbest bırakılması için AKP il binası önündeydi.



Ali Faik Işık ile Dayanışma İnisiyatifi, yedi gündür açlık grevinde olan vicdani retçi Ali Fikri Işık'ın serbest bırakılması için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sütlüce il binası önündeydi.

Taraf gazetesi yazarı Ali Fikri Işık'ın oğlu Arda Işık, "Babamın davası Türkiye için semboldür" dedi.

"60 yaşında bir insanın fiziksel nedenlerle bile askere alınmayacağı çok açıktır. Bu durum bize birilerinin 'biz burada tepenizdeyiz, sizi sindirmek istiyoruz' demek istediğinin bir göstergesidir."

"Vicdani ret zorunluluktur"

İnisiyatif adına açıklamayı yapan vicdani retçi Muhammed Serdar Delice yaptığı açıklamada, vicdani reddin Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke arasında sadece Türkiye ve Azerbaycan’da yasalaşmadığına dikkat çekti.


Sarıca Anayasa'nın 90. maddesi gereği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının uygulanmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekerek hükümetin bu zorunluluğa uymayarak Anayasa'yı çiğnediğini belirtti.

"Bu süreçte yaşananlar bir devlet terörü ve hukuk tanımazlık olmakla birlikte bir insanlık suçudur. Vicdani retçiler olarak bugüne kadar alakasız suçlarla yargılandık. Cezaevlerinde yıllarca hürriyetimiz gasp edildi. İşkence ve ikna odalarından geçtik. Yılmadık, savaşın karşısında değil barışın yanındayız."

"Vicdani ret, ülkemiz için keyfiyet değil, zorunluluktur" diyen Sarıca, Edirne Askeri Mahkemesi gıyabında yasa uygulayıcılarına seslendi:

"Sizler göz göre göre yıllardır anayasayı çiğnediniz. 'Vatan, millet, Sakarya' şiarıyla bizleri 'vatan haini' ilan ettiniz. Sayın savcı ve yargıçlar size anayasa 90. maddeyi hatırlatıyoruz. Ve göreve davet ediyoruz. Ali Fikri Işık'ı derhal serbest bırakın."

Ne olmuştu?

Taraf gazetesi yazarlarından 56 yaşındaki vicdani retçi Ali Fikri Işık 9 Haziran 2012’de Diyarbakır'da bir otelde "asker kaçağı" olduğu için tutuklandı. Edirne Askeri Ceza ve Tutukevi'nde 4,5 ay tutuklu kalan Işık, askeri mahkemede Kürtçe olarak vicdani reddini açıkladı.

Tahliye edildikten sonra askere gitmemeyi ancak duruşmalara katılmayı sürdürdü. Mahkeme Işık'a "askerliğe elverişlidir" raporu verdi.

Edirne Askeri Mahkemesi 27 Şubat günü görülen duruşmada, Işık’ın askerden firar ettiği ve yine edebileceği gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Işık tutuklandığı an başlattığı açlık grevi eylemini sürdürüyor.

Kaynak: Bianet