12 Mart 2013 Salı

“Sokakları Terk Etmeyeceğiz”

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, Kadıköy’de yapılan 8 Mart mitinginde Bursaspor taraftarlarının Kürt kadınlara yönelik saldırısının münferit olmadığını ve polisin saldırılara seyirci kaldığını söyledi.


İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, dün akşam düzenlediği eylemle Pazar günü Kadıköy’de yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mitinginde Kürt kadınlara yönelik saldırıyı kınadı. Açıklamada saldırının münferit bir vaka olmadığı ve polisin saldırılara seyirci kaldığı belirtildi.

“Sokakları terk etmeyeceğiz, faşizme teslim olmayacağız. Kadınlar hesap soruyor” pankartıyla Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde gerçekleşen eyleme Barış ve Demokrasi Partisi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Gençlik Muhalefeti, Sürekli Devrim Hareketi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi Sosyalist Kadın Meclisi üyelerinin de aralarında olduğu kadınlar katıldı.




“Saldırılar üç ayrı noktada gerçekleşti”

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına Havali Mengi’nin okuduğu basın açıklamasında kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerini dile getirdikleri mitingde yükselen isyan sesinin erkek şiddetinin yanı sıra devlet şiddetine de karşı olduğu belirtildi.

Mengi, saldırının taraftar kavgası arasında kalan kadınların yaralandığı yönündeki haberleri kınadıklarını belirterek Pazar günkü mitingde Bursaspor takımı taraftarlarının üç ayrı noktada bıçak ve silah olarak kullanılabilecek değişik aletlerle Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) üyesi kadınlara saldırdığını söyledi.

Mengi, saldırıların tesadüf olmadığını ve bir grubun ırkçı hezeyanı olarak da görmediklerini, emniyet güçlerinin de saldırı esnasında orada olmalarına rağmen sessiz kaldıklarını belirtti:

“İlk saldırı Deniz Otel’in önünde, polislerin önünde oldu ancak polisler müdahale etmedi. İkinci saldırıda daha kalabalık bir grup Haydarpaşa Numune Hastanesi önündeki kadınlara yönelikti. Orada olan bir erkek arkadaşımız bıçakla kasığından yaralandı. O esnada araba çarpan bir kadın arkadaşımızın ise bacağı kırıldı, iki kadın arkadaşımız başından yaralandı.

“Saldırılar eski Salı Pazarında şişeler ve maçlarda kullanılan şişelerle devam etti, başından ve kolundan yaralanan kadınlar oldu, otobüslerin camları kırıldı. Kadınlar otobüs noktalarına giderken ‘Türkiye Türklerindir’ gibi ırkçı sözlü tacizlere maruz kaldı.

“Polis saldırılara seyirci kaldı”

Polisin saldırılara seyirci kaldığını söyleyen Mengi emniyet güçlerine “Miting alanına yığdığınız bu polis gücü kimi korumak içindi?” diye sordu.

Miting sonrası üniformalı polislerin, mitingi kenardan izleyen Mücait Bingöl’e şuuru kapanana kadar saldırdığını söyleyen Mengi, kadınlara yapılan saldırının da münferit olmadığını ifade ettii.

“Onları rahatsız etmeye devam edeceğiz”

Kadıköy’de yaşanan saldırının sorumlusunun tek başına Bursaspor’lu faşist taraftarlar değil yaşananlara göz yuman polis teşkilatı da olduğunu söyleyen Mengi şöyle konuştu:

“Bu saldırı politik yaşamda, toplumsal mücadelede cins mücadelesinde öne çıkan kadınlardan duyulan rahatsızlığı gösteriyor. Biz kadınlar, bu sistematik saldırıdan korkmuyoruz. Barış talebiyle meydanları dolduran Kürt kadınlarına yapılan saldırıyı kınıyoruz. Onları rahatsız etmeye, sokakta, alanlarda olmaya, eşitlik, özgürlük mücadelemizi yükseltmeye, faşizme teslim olmayacağımızı söylemeye devam edeceğiz.”

Kaynak: Bianet