7 Mart 2013 Perşembe

Milano Kürk ve Deri Fuarı da protesto edildi

İstanbul'da iki yıldır Ocak aylarında TÜYAP'ta kürk ve deri endüstrisine karşı düzenlenen eylemlerin bir benzeri Milano'da gerçekleşti. 3-6 Mart 2013'te Milano'da düzenlenen Uluslararası Kürk ve Deri Fuarı, açılış gününde yaklaşık 30 eylemci tarafından protesto edildi.


Eylemcilerin fuar salonunun kapısına ulaşmasına müsaade etmeyen polis, barikat kurdu; eylemciler fuar alanının hemen dışında eylemlerini sürdürdü. Fuardan çıkıp metroyla alandan ayrılmak isteyen kürk-deri tutkunları ile eylemciler yüz yüze geldi; ancak olay çıkmadı. Hayvan özgürlüğü savunucuları taşıdıkları beyaz ana pankartta "Kürk: Moda Katili" (Pelliccia Moda Assassina) mesajına yer verdi. Tıpkı İstanbul'daki gibi davullarını da yanlarında getiren eylemciler iki farklı broşürle hayvanların kürk ve deri için yaşadığı zulmü halka anlatmaya çalıştı. Bazı anarşistlerin de destek verdiği eylemde dağıtılan broşürlerin bazılarında "hayvanları dahil etmeyen devrimin devrim olamayacağı" belirtiliyordu.


Milano Kürk ve Deri Fuarı, hayvanları giysi için katleden Türk endüstrisi için de büyük önem taşıyor. Her sene, İDMİB (İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği) ve DTG (Deri Tanıtım Grubu) aracılığıyla Milano'ya adeta çıkarma yapan birçok üretici ve modacı, "ötekileştirilen" ve "tahakküm uygulanan"a (bu durumda: hayvanlara) karşı her zaman olduğu gibi devlet ve sanayinin kol kola girmesi sonucu bizim vergilerimizden oluşan paraları bu fuar alanının çevresine verilecek reklamlar için harcıyor. Hayvanların canlı canlı yüzülmesi, vajinalarına veya ağızlarına elektrik verilmesi, deri için kullanılan kimyasallar yüzünden nehirlerin ve işçilerin zehirlenmesi gibi gerçekler gün gibi ortadayken hala karlılığını geçen seneye göre ne kadar arttırdığını pişkince hesaplayan egemen güçler bu dünyada olduğu sürece  "İnsana Hayvana Yeryüzüne Özgürlük" sloganı da anlam bütünlüğünü koruyacak ve ayrımcılıkları ifşa etmeyi sürdürecek.