7 Mart 2013 Perşembe

Erkekler Şubatta 11 Kadın Öldürdü, 11 Kadına Tecavüz Etti

bianet'in çetelesine göre erkekler Şubatta 11 kadın ve iki erkek öldürdü, 11 kadına tecavüz etti, 20 kadına ve iki bebeğe şiddet uyguladı. Koruma kararlarına rağmen bir kadın öldü, ikisi ağır yaralandı.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Şubatta 11 kadın ve iki erkek öldürdü, 11 kadına tecavüz etti, 20 kadına ve bir bebeğe şiddet uyguladı, iki kadını taciz etti.

Bir kadın kocası hakkındaki uzaklaştırma kararına, biri karakola şikayette bulunmasına rağmen öldürüldü.

İki kadın çıkarttıkları koruma kararları sürerken, biri kocasını şikayet ettiği karakol çıkışı ağır yaralandı, biri şiddet uyguladığı için dört ay hapisten sonra tahliye olan kocasınca darp edildi.

2013’ün ilk iki ayında 29 kadın, dört erkek ve üç çocuk öldürdü; 22 kadına tecavüz etti; 40 kadına ve iki bebeğe şiddet uyguladı; 17 kadını taciz etti.

2012'de 165 kadın öldürdü; 150 kadına tecavüz etti, 210 kadını yaraladı, 137 kadını taciz etti.


Cinayet

Erkekler altı ilde 11 kadın ve iki erkek öldürdü. Bir kadını öldüren kocası hakkında uzaklaştırma kararı vardı. Biri daha önce karakola şikayette bulunmuş, öldürülmeden önceki gün boşanma dilekçesi vermişti.

Üç kadın sevgilileri, üçü kocaları, biri dünürü, biri kayınpederi, biri evlilik teklifini kabul etmedği bir erkek tarafından, biri aile kararıyla öldürüldü. Birinin ise faili meçhul. Dört erkek cinayetlerin ardından polise teslim oldu.

bianet'in çetelesine göre erkekler Şubatta 11 kadın ve bir erkek öldürdü, 11 kadına tecavüz etti, 20 kadına ve iki bebeğe şiddet uyguladı. Koruma kararlarına rağmen bir kadın öldü, ikisi ağır yaralandı.
Kadın katli Adıyaman, Batman, İstanbul (2), İzmir (2), Manisa, Mersin, Samsun, Hatay ve Zonguldak’ta gerçekleşti. Öldürülen kadınların yaşı 19 ila 46, öldüren erkeklerin yaşı 18 ila 58 arasında değişti.

Tecavüz

Erkekler Şubat’ta dokuz ilde 11 kadına tecavüz etti.

İki kadın komşularının, biri kocasının, biri sevgilisi ve sevgilisinin arkadaşlarının, biri arkadaşının, üçü tanımadığı erkeklerin tecavüzüne uğradı, üçü fuhuş yapmaya zorlandı.

Tecavüzlerden ikisi kadınların evinde, ikisi sokakta, diğerleri kadınların alıkonulduğu mekanlarda yaşandı.

Şubat’ta tecavüzlerin yaşandığı iller Adana, Aksaray, Alanya, Antalya (2), Bursa, Karabük, Muğla, Samsun (2) ve Zonguldak.

Tecavüzcülerin yaşları 22 ila 52, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşı 16 ila 47 değişti.
Ayrıca Kocaeli ve İzmir’de iki kadın tacize uğradı. Biri başvuru yaptığı işyerinde, biri evine gizlice giren bir erkek tarafından taciz edildi.

Şiddet- yaralama

Erkekler Şubat’ta 14 ilde 20 kadına ve bir bebeğe şiddet uyguladı ve yaraladı. Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. İki kadın çıkarttıkları koruma kararları sürerken ağır yaralandı, biri kocasını şikayet ettiği karakol çıkışı bıçaklandı, biri şiddet uyguladığı için dört ay hapisten sonra tahliye olan kocasınca darp edildi.

12 kadın kocalarından, üçü sevgililerinden, ikisi eski kocasından, biri ailesinden şiddet gördü. Fethiye’de sokakta şiddet gören kimliği bilinmeyen bir kadının görüntüleri güvenlik kameralarına yansıdı.

11 kadın darp edildi, beşi bıçakla, ikisi tüfekle yaralandı. Birinin kocası balkondan attı, birinin eski kocası kadının yaşadığı apartmana ses bombası attı. İki kadın şiddet uygulayan erkeklerden şikayetçi oldu, biri suç duyurusunda, ikisi koruma talebinde bulundu.

Şubatta erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (2), Aksaray, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Fethiye, İstanbul (2), İzmir (3), Konya, Mersin, Tekirdağ, Trabzon (2), Urfa ve Yozgat.
Erkeklerin yaşları 27 ila 67, kadınların yaşları 17 ila 89 arasında değişiyor.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Şubatta üç ilde şiddet, şiddeti getirdi. Bir erkek, kız kardeşinin şiddet uygulayan kocasını, bir erkek karısını dövmesine tepki gösteren oğlunu öldürdü. Bir kadın kendisine şiddet uygulayan ve tecavüz eden kocasını bıçakla yaraladı.

Bölgeler

Şubatta 26 ilde 46 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı. En çok şiddet Marmara Bölgesi’nde yaşandı.

43 erkek şiddeti vakasının 10’u Marmara, dokuzu Ege, dokuzu Akdeniz, sekizi Karadeniz, altısı İç Anadolu, üçü Güneydoğu, biri Doğu Anadolu Bölgelerinde yaşandı. 

Kaynak: Bianet