15 Mart 2013 Cuma

Dikmen Vadisi'nde Silahla Mahalle Baskını Var, Polis Yok

Avukat Büyükçulha, Dikmen Vadisi’nde taşeron şirketin “inşaat var” diyerek işsiz kişileri yevmiye karşılığı topladığını ve bu kişileri yöre halkıyla karşı karşıya getirdiğini ifade ediyor.


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm amacıyla Dikmen Vadisi’nde yıkım için açtığı ihaleyi kazanan şirket, bir kepçe ve pompalı tüfekli, sopalı kişilerle birlikte Vadi’ye girmek istedi.

Yöre halkının tepkisiyle karşılaşan şirket elemanları bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Yaşananlar hakkında bianet’e bilgi veren yöre sakinlerinden Avukat Ender Büyükçulha, Büyükşehir Belediyesi’nin 2006’dan bu yana Dikmen Vadisi’nde kamu yararına değil, rant amacıyla yürütülen kentsel dönüşüm uygulamasını hayata geçirmek amacında olduğunu belirterek, buradan kaynaklı yöre sakinleriyle Belediye arasında ciddi uyuşmazlıklar olduğunu belirtti.




“Üç dört aydır taciz ediyorlar”

Belediye’nin hukuki nedenlerle bugüne kadar projesini hayata geçiremediğini, bunun üstüne yıkım işini özel taşeron bir şirkete ihale ettiğini söyleyen Avukat Büyükçulha, yıkım ihalesini aldığını söyleyen şirketin elemanlarının bölgede yaşayan insanlar üzerinde üç dört aydır ciddi bir baskı uygulamaya başladığına dikkat çekiyor.

“Bazı sivil şahıslar mahalleleri ellerinde haritalarla dolaşıp, orayı burayı yıkacağız diyorlardı. Barınma mücadelesinde önde gelen bazı simaların evlerinin önünde silah sıktılar, bazı isimsiz telefonlardan tehditler savurma gibi eylemler gerçekleştirdiler.

“Mesela Dikmen Barınma Hakkı Bürosu temsilcisi Tarık Çalışkan’ın evinin önünde silah sıkıldı ve telefondan aranarak tehdit edildi.”

“İnşaat var diye yevmiye karşılığı işsiz kişileri topluyorlar”

Bu şirkete bağlı olduğunu söyleyen kişilerin ellerinde pompalı tüfekler, sallamalar ve sopalarla mahalleye daha önce de girmeye çalıştığını ama yöre halkının yine kendilerini püskürttüğünü söyleyen Büyükçulha, dün yaşanan olayların da bunun devamı olduğunu ifade ediyor.

“Bize gelen bilgilere göre, taşeron şirket Altındağ bölgesinden inşaata işçi lazım diyerek günlük 70 lira yevmiye karşılığı işsiz insanları toplamış.

“Dün Ankara’nın göbeğinde bir mahalleyi silahla basmaya gelen bir grup var ama maalesef kolluk güçleri bu olaya seyirci kaldılar.

“Ayrıca mahallede eşi ve çocuğuyla birlikte oradan geçmekte olan bir araca pompalı tüfeklerle ateş açıldı. Bu vatandaş şirket çalışanı olduğunu söyleyen kişiler hakkında şikayetçi oldu.

“Yöre sakinleri de bu şirket hakkında şikayette bulundular. Şu an kasten insan yaralama nedeniyle yürütülen soruşturma ve cinayet büronun yürüttüğü soruşturma var.

“Savcılık dün karakola gidip taşeron şirketten şikayetçi olan yöre halkından kişilerin aynı zamanda şüpheli sıfatıyla da ifadelerinin alınmasını talep etti.

“Yöre halkından bir kişi gözaltında ama bize ulaşan bilgilere göre, saldıran şirket elemanlarından gözaltına alınan kimse yok.

“Kolluk güçleri,  yöre sakinlerinin de ateş ettiğini ileri sürüyor ama bizim iddia ve tespitimiz, şirket tarafından getirilen kişilerce ateş açıldığı, yöre halkının da buna taşla karşılık verdiği yönünde. Ama soruşturma sürüyor.”

Kaynak: Bianet