8 Mart 2013 Cuma

"Hayatımız Bizim, Aileniz Sizin Olsun"

Feministler, Türkiyeli kadınların son bir seneyi “kadından önce aile, aile için kadın” perspektifinin artan baskısıyla mücadele ederek geçirdiği söyledi, "Dayatmalara karşı isyandayız" dedi.


Dünya Kadınlar Günü’nde feminist gece yürüyüşü İstiklal Caddesi’nde gerçekleşti. Yüzlerce kadın “Bedenimiz, hayatımız, kararımız bizim! Aileniz sizin olsun” dedi.

Direnişin Ritimleri’yle başlayan yürüyüşte Bandsista’nın “Olur Olmaz” şarkısı, Hür Doğdum Hür Yaşarım ve Kadınlar Vardır şarkıları söylendi.

Eylem boyunca “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması”, “Aile değil kadınız, feminist isyandayız”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Tayyip, kaç, kaç, kaç, kadınlar geliyor”, “Erkekler eve ütü yapmaya”, “Jin, jiyad, azadi”, “Görünmeyen emek, sesini yükselt”, “Gelsin koca, gelsin devlet, gelsin baba, gelsin cop! İnadına isyan, inadına özgürlük” sloganları atıldı.

İştar ve VAKAD'a destek

Taksim Meydanı’nda İstanbul Feminist Kolektif adına yapılan basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okundu.

Türkiyeli kadınların son bir seneyi “kadından önce aile, aile için kadın” perspektifinin artan baskısıyla mücadele ederek geçirdiğinin belirtildiği açıklamada, iktidarın annelik, namus, üç-beş çocuk ve heteroseksüel aile dayatmalarına, kürtaj tartışmalarına, erkek şiddetine, Şiddet Önleme Merkezleri ile 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şirketin Önlenmesi Yasası’yla ilgili sorunlara, erkek şiddeti davalarında çıkan haksız tahrik ve iyi hal indirimlerine, militarist, milliyetçi ve cinsiyetçi politikalara değinildi.

Feministler, şiddet gören kadınlar ve Pozantı Cezaevi’nde tecavüze uğrayan çocuklarla ilgili belgelerine el koyulan ve çalışanları tutuklanan Mersin İştar Kadın Danışma Merkezi ile kapatma davası açılan VAKAD’ın yanında olduklarını belirtti.

"Barış hemen şimdi!"



Kadınların, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nde 4 Mart’taki eylemleri sırasında polis tarafından darp edildiğinin de hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de son 30 yıldır süren savaş ve çatışma ortamının tüm kadınları ne kadar etkilediğini defalarca belirttik. Son bir yılda, özellikle Kürt kadınlar üzerindeki baskılar yoğunlaştı. 8 Mart mitinglerine katıldığı, ders verdiği, düşündüğü, ifde ettiği ya da sadece Kürt olduğu için kadınlar tutuklanmaya devam ediyor.

“Tutuklamaların durmasını ve cezaevinde olanların serbest bırakılmalarını istiyoruz. Türkiye bir süredir yeni bir müzakere sürecine tanklık ediyor. Bu süreçte savaşın ve çatışmanın sonuçlarını yaşayan, mücadele eden kadınlar olarak tarafız. ‘Barış hemen şimdi’ diyoruz.

“Bugün 8 Mart. Kadınların dayanışma günü. Kapitalizme, patriarkaya, erkeklere ve erkek egemen iktidara karşı eylemliliklerimizle, isyanımızla, direnişimizle, kadın dayanışmasıyla var ettiğimiz mücadelemiza devam ediyoruz.”

10 Mart Pazar günü de Kadıköy’de 8 mart mitingi gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bianet