10 Mart 2013 Pazar

'Akkuyu Fukuşima Olmayacak'

Mersin Nükleer Karşıtı Platform aktivistleri, Nükleer santrallere dikkat çekmek için insan zinciri oluşturarak, Akkuyu'da yapılmak istenen nükleer santralden derhal vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform aktivistleri, Nükleer santrallere dikkat çekmek için insan zinciri oluşturarak, Akkuyu'da yapılmak istenen nükleer santralden derhal vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Japonya'ya 11 Mart 2011 tarihinde Fukuşima nükleer felaketinin 3. yıldönümünde, Mersin Nükleer Karşıtı Platformu'nun çağrısıyla yüzlerce nükleer karşıtı aktivist, nükleer santrallere ve tehlikelerine dikkat çekmek için Balıkçı Barınağı'nda bir araya geldi.

"Akkuyu Fukuşima olmasın", "Nükleer santral istemiyoruz" pankartları açan ve sık sık "Emperyalist sermaye Türkiye'den defol", "Mersin'de nükleer santral istemiyoruz", "Nükleere inat yaşasın hayat" sloganlarını atan aktivistlere BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer ile Aytuğ Atıcı da destek verdi.


'Akkuyu Fukuşima olmayacak'

Nükleer karşıtı aktivisitler adına açıklama yapan Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Fukuşima nükleer kazasının sonuçlarına dikkat çekerek, Japonya hükümetinin Fukuşima nükleer kazasının etkilerinin temizlenmesinin 50 yıl süreceğini belirttiğini aktardı. Yaşanan nükleer santral felaketlerinin nükleer santrallerde alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen kazaların engellenmediğini belirterek, bu kazaların radyasyon felaketine dönüşerek insan ve çevre sağlığına ciddi zararlar verdiğine dikkat çekti. Deprem kuşağında olan ülkelerde nükleer santral kurulamayacağını ve Türkiye'nin de deprem kuşağında olduğunun altını çizen Aslan, "Akkuyu Nükleer santrali ülkemizi çöplük deposu haline getirecek. Sağlığımızı bozacak, bölgemizin tarımına, turizmine büyük darbe vuracak" dedi. Hükümete nükleer santral yapmaktan vazgeçme çağrısı yapan Aslan, "Dünyanın vazgeçtiği, kirli teknolojilere sahip olan nükleer santrale karşıyız. Akkuyu nükleer santral projesinden derhal vazgeçilmelidir. Akkuyu'nun Fukuşima olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Nükleer santrallerin yapılmasının emel amacının nükleer silaha sahip olmak olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye şişinerek kendi etrafına kuvvet gösterisi yapabileceğini, Ortadoğu'daki kuvvet mücadelesine katılabileceğini uman genel siyasetinin bir parçası olarak nükleer santrallere yöneliyor" dedi.

Konuşmalardan sonra yüzlerce nükleer karşıtı aktivist nükleer karşıtı sloganlar eşliğinde, Çamlıbel'de bulunan Akkuyu NGS Elektrik Şirketi tarafından açılan Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi'nin çevresinde insan zinciri oluşturdu. Bilgilendirme merkezinin bulunduğu Çamlıbel Mahallesi'nin sokaklarını bir süre insan zinciriyle kapatan aktivistler davul ve zurna eşliğinde halaylar çekerek eylemlerini sonlandırdı.

Kaynak: DİHA