Diyarbakır’da düzenlenen “Mayınsız bir Dünya ve Türkiye” konferansında konuşan Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası Sözcüsü Kasia Derlicka: “Bölgede bulunan mayınlı arazileri temizlemek en az 10 yılı bulur"
Diyarbakır’da düzenlenen “Mayınsız bir Dünya ve Türkiye” konferansında konuşan Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası Sözcüsü Kasia Derlicka, “Bölgede bulunan mayınlı arazileri temizlemek en az 10 yılı bulur. Mayın yerleştirmek kolay ancak temizlenmesi zordur” tesbitini yaptı.
Mayınlardan en çok etkilenen ülküler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu belirten Derlicka, “Kara mayınlardan ölenlerin sayısı son 20 yıla oranla düşüş var. 90’lı yıllarda 20 bin kişi kara mayın kurbanı ya da mağduru olurken, geçen yıl 4 bin kişi mağdur oldu. Yeterli değil ama büyük düşüş var” diye konuştu.
Türkiye’de ve dünyada artık mayın kurbanı görmek istemediklerini ifade eden Derlicka, şunları kaydetti: “Devletlerin yanı sıra bazı isyancı gruplar da kara mayın kullanıyor. En çok mayınlardan etkilenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.”
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi üyelerinden Muteber Öğreten ise 12 ülkede kara mayın üretiminin yapıldığını belirterek, uluslararası sözleşmelere taraf olmayan devletlerin mayın kullandığının bilgisini verdi. Her gün 12 kişinin mayınlar nedeniyle öldüğünü açıklayan Öğreten, yüzlerce kişinin de yaralandığını kaydetti. Mayın Yasağı Anlaşması’nı 2004’te imzalayan Türkiye’de toprak altında yaklaşık 1 milyon mayının bulunduğunu bildiren Öğreten, şöyle devam etti: “Türkiye’de kara mayınlar nedeniyle üç günde bir, bir insanımız ölüyor ya da sakat kalıyor. Dünya ülkelerinin yüzde 80’i kara mayınlarını yasakladı.”
Remzi Budancir
Kaynak: Ekoloji Kolektifi