22 Eylül 2014 Pazartesi

Suruç Sınırında Asker ve Polis Müdahalesi

Suruç sınır hattında kurulan çadır önünde toplanarak, Kobane'ye geçmek isteyenlere polis ve asker müdahale etti. Müdahale sebebiyle kapanan geçişler üç saat sonra yeniden başladı.


Suruç İlçesi'ndeki sınır hattında kurulan çadır önünde toplanarak, Kobane'ye geçmek isteyenlere polis ve asker biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı.

DİHA’nın haberine göre sabah saatlerinde sınıra gelen askeri yetkililerin "Sadece Suriye'den gelecek vatandaşlara izin vereceğiz. Suriyelilerin geri dönüşüne izin vermeyeceğiz" anonsu sınırda bekleyenlerin tepkisine yol açtı. Rojavalılar ailelerini Urfa’ya bıraktıktan sonra Kobane’ye geri dönmek istiyor.

Vekiller sınırda oturma eyleminde

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ise Mürşitpınar’da direniş çadırı kurdu.


Müdahalenin durdurulmasını HDP’li vekiller İbrahim Ayhan, Aysel Tuğluk, Gülser Yıldırım ve İbrahim Binici ise sınır tellerinin altında oturma eylemi başlattı.

Mobil geçiş kapısı kuruldu

Polis ve askerin sınırı boşaltma çabasına direnenlere destek için gelenlerle kalabalık altı bin kişiye yaklaştı ancak müdahale devam etti. Devam eden çatışma sebebiyle sınır hattı yaklaşık üç saat boyunca kapatıldıktan sonra Yumurtalık Köyü'ne kurulan mobil geçiş kapısından yeniden açıldı.

HDP'li vekil hastaneye kaldırıldı


Yoğun biber gazı müdahalesinde aralarında HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici ve Aysel Tuğluk ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da gazdan etkilendi.

İMC TV’nin haberine göre HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Çok sayıda kişi biber gazlı saldırıdan etkilendi.

Cuma günü Urfa'nın Suruç ilçesine bağlı Oylum Mahallesi sınır hattında IŞİD saldırısından korunmak için Turkiye' ye geçmeyi bekleyen Kobaneli Kürtlerin geçişine izin verilmişti.

Bu haberde Yüksekova Haber, DİHA ve İMC TV’den yararlandık.

Kaynak: Bianet