18 Eylül 2014 Perşembe

Kısırkaya Barınağı Hem Tecrit Ediyor Hem Merayı Yokediyor

Sarıyer Kısırkaya’da inşası süren ve davalık olan dev hayvan barınağının, mera alanına yapıldığı ortaya çıktı. Kaliteli kaba yem açığı 14,3 milyon ton olan Türkiye, 2012'den beri samanı yurtdışından alıyor.


Sarıyer Kısırkaya’da inşası süren ve davalık olan dev hayvan barınağının, mera alanına yapıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası 15 Eylül’de yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümün meralara girdiğini söylemiş, Anayasanın devlete tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılması ve tahribini önlemesi görevi verildiğini hatırlatmıştı.

Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği ise Sarıyer Kısırkaya'da söz konusu mecra alanında 20 bin köpek kapasitelik dev hayvan barınağının Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin 22. maddesindeki "arazi seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar"ı karşılamadığı ve diğer ilgili mevzuat maddelerine aykırı olduğu gerekçesi ile yürütmesinin durdurulması için dava açmıştı.

20 yıllık ot geliri karşılığında mera alanı barınak oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İstanbul Valiliği’ne 18 Ekim 2012 tarihli başvurusunda, “kedi ve köpeklerin insan, çevre ve hayvan sağlığı yönünden oluşturduğu risklerle birlikte ‘kuduz’ hastalığı başta olmak üzere salgın hastalıkların önlenmesi için” Kısırkaya’daki mera vasıflı arazinin tamamı olan 72 hektarlık alanın tahsis amacının değiştirilerek Hazine adına tescilinin yapılması talep edildi.

Valilik, 31 Ekim 2012’de İstanbul Defterdarlığı Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’na talebi bildirdi. 30 Ocak 2013 tarihli cevapta söz konusu arazinin Hazine adına tescilinde bir sakınca bulunmadığı belirtildi.

16 Mayıs 2013 tarihli İstanbul Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Hüseyin Avni Mutlu imzalı belgesinde ise “tahsis amacı değiştirilen meradan elde edilecek 20 yıllık ot geliri hesap alınarak İl Mera Komisyonu tarafından tespit edilen ücretin Merkez Saymanlık Müdürlüğü Mera Gelir Hesabına yatırılmasının” ardından meranın hazine adına tescil edileceği belirtildi.

“Dev barınak tecrit alanı olacak”

Hayvan hakları savunucuları, tüm tepkilere rağmen inşası süren barınakla ilgili yürütmenin durdurulması için Haziran 2014’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) dava açmış, Eylül başında İstanbul 6. İdare Mahkemesi İBB’den ilk savunmasını istemişti.

Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği, dava dilekçesinde arazi ve bölge şartları açısından, böyle bir tesis kurulmasının beklenen sonuçları doğurmayacağı, tam tersine hayvanların yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanamayacağı bir tecrit alanına dönüşeceği belirtmişti.

Hayvan hakları savunucuları, 20 bin köpeğin barındırılması planlanan barınak alanının ulaşım kolaylığı olmayan bir yerde olması nedeniyle denetimden de uzak kalacağı söylerken, 50 köpek kapasiteli hayvan bakımevlerinde dahi işkenceden, ölüme birçok hak ihlali yaşandığını hatırlatmıştı.

Mera alanları yüzde 67 azaldı

Meraların tahribini önleme Anayasa’nın Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması başlıklı 45. maddesinde yer almasına rağmen, mera ve otlakların inşaat sektörü lehine işgali 2004, 2005, 2007, 2008 ve 2011’de kanunlarda yapılan değişikliklerle arttı.

Torba yasayla, 6552 sayılı kanun 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 14. maddesinin birinci fıkrasına bir bent eklendi. Böylece Bakanlar Kurulunca kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilen yerlerin tahsis amacı değiştirilebilecek; yani mera amacı dışında kullanılabilecek. Yapılan bu eklemenin gerekçesi ise "Mevzuata uyum sağlamak".

İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası 14 Eylül’de konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bundan böyle meralarımızda hayvanlarımızın otlatılması yerine binalar yükselecek” demiş, şu verileri paylaşmıştı:

* Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunda mera, yaylak ve kışlak alanı 44 milyon hektar yani ülke yüzölçümünün yüzde 56’sı; bugün 14,6 milyon hektara gerilemiş yani ülke yüzölçümünün yüzde 19’una. Bu da mera alanlarının yüzde 66,8’inin yokolduğu anlamına geliyor.

* Türkiye’nin yıllık kaba yem ihtiyacı 50 milyon ton. Kaliteli kaba yem açığı 14,3 milyon ton. Türkiye 2012 yılında tarihinde ilk kez samanı yurt dışından almaya başladı.

Kaynak: Bianet