2 Eylül 2014 Salı

Ağustosta 10 Çocuk İşçi Nasıl Öldü?

Kimi serinlemek için girdiği suda, kimi boyundan büyük gelen yükü elektrik direğine çarparak öldü.


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre ağustos ayında en az 158 işçi yaşamını yitirdi. Ölenlerden 10'u çocuktu.

İstanbul, Samsun, Adana, Eskişehir, Rize'de çalışan çocukların kimi yevmiyeli çalışıyordu, kimi mevsimlik tarım işçisiydi.

Kimi serinlemek için girdiği suda, kimi boyundan büyük gelen yükü elektrik direğine çarparak öldü.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin derlediği bilgilere göre 10 çocuk işçi şöyle:

* 10 yaşındaki çiftçi Çetin Akdoğan Adana’da tarlaya çalışmaya giderken sulama kanalına düştü.

* 13 yaşındaki mevsimlik biber işçisi Seda Nur Tatar’ın da içinde olduğu Samsun Yakakent’ten Bafra’ya giden işçi minibüsü başka bir minibüsle çarpıştı.

* 13 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Ayşe Alda ve 15 yaşındaki ablası Zehra Alda çalıştıkları tarlada sıcaktan bunalınca girdikleri 150 metre yakındaki baraj gölünde boğuldular.

* 13 yaşındaki paket servis işçisi E.P.’ye İstanbul’da otomobil çarptı.

* 16 yaşındaki çiftçi Bedirhan Ok’un Eskişehir’de saman hazırlamak için balyaları attığı patozun şaftı kırıldı ve fırlayan parça isabet etti.

* 16 yaşındaki çiftçi İsmail Gür Rize’de çay bahçesine çalışmaya inerken sırtındaki çay yükü ile bahçede bulunan teleferik telinin altından geçmek istedi. Sırma diye tabir edilen teleferik telini eliyle tutarak kaldırırken akıma kapıldı.

* 16 yaşındaki tekstil işçisi Emin Halastar’ın sağ kolu ve kafası iş makinesine sıkıştı. Emin yevmiyeli çalışıyordu ve sigortasızdı.

* 17 yaşındaki STFA Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi kimya işçisi Oğuzhan Çalışkan Kocaeli’nde 1 aylık stajının 3.haftasında Filli Boya’da (Betek Boya) elektriğe çarpıldı.

* 17 yaşındaki Nurullah Yeşilyurt çalıştığı işyerinde devrilen forkliftin altında kaldı. 

Kaynak: Bianet