3 Eylül 2014 Çarşamba

Ev İşçileri Torba Yasanın Yeniden Düzenlenmesini İstiyor

Ev işçileri, Eylül ayı içinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Torba Kanun Tasarısında ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarına ilişkin maddelerin kendi talep ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmesini istiyor.


Ev işçileri, torba yasada ev işçileriyle ilgili maddelerin kendi talep ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmesini istiyor.

Eylül ayı içinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Torba Kanun Tasarısında ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarına ilişkin bazı düzenlemeler yer alıyor.  Buna göre ev sahipleri, ev işçisi çalıştırdığını internet üzerinden beyan edecek ve çalışanın maaşını kupon olarak verecek. Ev işçisi kuponu tahsil ederken bunun yüzde 2’si iş kazası primi olarak yatırılacak. Bu sistem ayda 10 günden fazla çalışan ev işçileri için geçerli olacak.

Ancak ev işçileri tasarının ev işçilerinin hukuki statüsüne hiçbir yenilik getirmediği gibi, büyük hak kayıplarına yol açacağını söylüyor. Tasarıda yer alan ev işçileriyle ilgili maddelerin, ev işçilerinin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istiyor.

İmece Ev İşçileri Sendikası, tasarının değişmesi için change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya 41 kadın örgütü de destek veriyor.

Kampanyayla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seslenen sendika, tasarıdaki maddelerin neden hak kaybına neden olacağını ve ev işçilerinin taleplerini sıralıyor.

Kaynak: Bianet

İmza kampanyası için tıklayın.