7 Eylül 2014 Pazar

Mecidiyeköy’de İş Cinayeti, 10 İşçi Öldü

Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen arsasındaki Torun Center inşaatında işçileri taşıyan asansör 32. Kattan aşağı düştü, 10 işçi yaşamını yitirdi.


İstanbul Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen arsasında inşaatı devam eden Torun Center’da işçileri taşıyan asansör 32. kattan düştü, 10 işçi yaşamını yitirdi.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre işçilerin isimleri şöyle: Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, dün akşam meydana gelen iş cinayetinin ardından inşaat alanına giderek açıklama yaptı. Mutlu, “Evrak üzerinden net bir bilgiye ulaşamamış olmakla birlikte, saat 19’da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu. Ama itfaiyemize gelen ihbarın vuku bulduğu saat 19.45 olarak gözüküyor. Dolayısıyla iş saatinin dışına taşmış bir çalışmanın da olduğunu ilk değerlendirmemde görülen hususlardan bir tanesi” dedi. Vali Mutlu sabah karşı 01:00’de yaptığı açıklamada 10 işçinin öldüğünü, asansörde işçilerin yükle taşındığını, çalışma saatlerine uyulmadığını söyledi. İş cinayetiyle ilgili sekiz kişi gözaltında. Mecidiyeköy’de toplananlar Valiyi sloganlarla protesto etti.

Faruk Çelik: Temenni bir daha yaşanmaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de gece inşaat alanına gitti. Çelik basına yaptığı açıklama şunları söyledi:

“Olayın neden, nasıl olduğu konusunda bizimde şu anda yaptığımız değerlendirmelerde elimdeki bilgi, bir yük asansörünün, katlarda özellikle ağırlıklı olarak kartonpiyer ve benzeri işleri yapan işçilerimizin malzeme taşırlarken, malzeme ile birlikte çıkarlarken, asansörün raylı sistemden çıkması neticesinde malzemelerle beraber asansör boşluğuna düşmelerinden meydana gelen son derece üzüntü verici bir tablo. Bu kazanın neden kaynaklandığı, sebeplerinin ne olduğu, bu arızanın neden kaynaklandığı konusunda tabii gerek idari gerek adli soruşturmalar devam ediyor. Teknik düzeyde bakanlığa bağlı müfettişler olay duyulur duyulmaz görevinin başına geçti ve bu olayın neden kaynaklandığını bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.”

“Kısa süre içerisinde bu asansörde meydana gelen kazanın nedeninin ortaya çıkacağı umudu içerisindeyiz. Tabii ki burada ihmali olan, özellikle bildiğiniz gibi bir mevzuatı çerçevesinde iş güvenliği uzmanının, iş sağlığı uzmanının bulundurulma zorunluluğu var. Bunlar nasıl raporlandırma, nasıl değerlendirme yaptılar. Burada çalışma koşulları ile ilgili durum nedir? Konu ile ilgili savcılık zaten olayın üzerinde. Vali Mutlu’nun belirttiğine göre sekiz kişi şu anda gözaltında. İhmal ve kusur nerede var ise bunların üzerine gidilecek. Temennimiz bu tür olayların bir daha yaşanmaması.”

Çerkezoğlu: İşçilere yaşam hakkı tanınmıyor

Olayın ardından Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Levent Tüzel ile Sırrı Süreyya Önder ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü inşaat alanına gitti.

İnşaata çok sayıda çevik kuvvet ve TOMA da getirildi. Polis şantiye sahası içindeki işçilerle dışarıda bekleyenler arasına barikat kurarken Çerkezoğlu ve Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman’ın da aralarında bulunduğu sendikacıların da içeri girmesini engelledi. Ancak tepkilerin ardından barikat açıldı, Çerkezoğlu ve Kürkçü içeri girerek birlikte incelemeler yaptı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, HDP milletvekilleri Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder incelemelerin ardından saat 02:40 sularında basına açıklama yaptı.

Çerkezoğlu işçilerin depo olan ışık almayan, hava almayan bir yerde kaldıklarını, sağlıksız koşullarda barındıklarını, işçi sağlığına dair hiçbir önlem alınmadığını söyledi. Çerkezoğlu “Bu lüks binalarda güzel hayatlar yaşanacak ancak bu binaları var eden işçilere yaşam hakkı tanınmıyor” dedi. Açıklamalarda bir aydır bozuk olduğu bilinen ve işçilerin şikayet ettiği asansör hakkında hiçbir uygulama yapılmadığı ifade edildi.

Ertuğrul Kürkçü'nün çektiği Torun Center'da işçilerin yaşam koşullarını belgeleyen fotoğraflar için tıklayın.

Nisan ayında bir işçi daha ölmüştü

Aynı inşaatta daha önce de 19 yaşında işçi Erdoğan Polat yaşamını yitirmişti. 9 Nisan günü Lise mezunu olan Erdoğan Polat dershane parası biriktirmek için çalıştığı inşaatta, güvenlik halatının kopması nedeniyle 15. kattan düşerek hayatını kaybetmişti.

İnşaat İşçileri Sendikası bugün saat 14:00′te “iş cinayetlerine dur” demek için inşaat önünde buluşma çağrısı yaptı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB de 16:00′da Cevahir AVM önünde buluşma kararı aldı. İşçilerden birinin cenazesi Cevahir AVM önünden memleketine uğurlandıktan sonra, inşaat önüne bir yürüyüş düzenlenecek.

Torun GYO “rekor kar” açıklamıştı

Torunlar GYO olayın ardından yazılı açıklama yaptı:

“Bu kaza ile ilgili adli soruşturma derhal başlatılmıştır. Sonuçlarını en yakın takipçisi olarak izleyeceğiz. Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra tekrar faaliyete geçilecektir.”

Torun Center

Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadumu'nun bulunduğu yerde yükselen rezidans kuleleri Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı imzasını taşıyor.

Kaba inşaatının büyük bölümü biten kuleler, 500 milyon doları aşan bir yatırımla inşa ediliyor.

2015 yılı sonbaharında tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanan Torun Center'ın ofis kuleleri 42 kat, rezidans kulesi 36 kattan oluşuyor.

Toplam 3 kule halinde yükselen proje "Üç Büyükler" sloganı ile tanıtılmıştı. İnşaat alanı 241 bin metrekare olan projede konutların metrekaresi 5 bin 500 dolardan satıldı.

Torunlar GYO, 2014 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre net karını yüzde 965 oranında artırarak 271 milyon TL net kar açıklamıştı. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun şu açıklamayı yapmıştı: “Torunlar GYO olarak, 2014 yılının ilk yarısında ülkemizin içinde bulunduğu konjonktüre rağmen başarılı bir grafik çizdik. Şirketimiz doğru planlama ve öngörülerle kendi rekorunu kırarak, halka arz olduğu 2010 yılından bu yana ilk kez ilk yarıyılda böylesi bir net kâra ulaştı ve büyük bir başarıya imza attı. Ayrıca yine ilk altı ayda 389 milyon TL yatırıma ulaştık. Yılın geri kalanı için de istikrarlı büyümemizi sürdüreceğiz.”

Sendika.org’un haberine göre, Torun Center inşaatı devam ederken CHP Şişli Belediye Meclisi üyelerinin İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, 2 Nisan 2010’da tasdik edilen imar planına 17 Mart 2011’de yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Kararda, bodrum katların emsale dahil edilmediği planda, 2.50 olan emsalin bu şekilde 4.50’ye yükseltildiği ve inşaat hakkının yüzde 80 artırıldığı tespit edilmişti. Mahkeme hukuka aykırılık olduğunu, uygulamaların gerçekleşmesi halinde, telafisi güç ve olanaksız zararlar doğuracağını bildirmişti.

TOKİ’nin yürütmeyi durdurma kararına itirazı, Mayıs 2011’de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedilmişti. Ancak imar planına yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 2. İdare Mahkemesi, TOKİ’nin açtığı yeni dava sonucu 15 Temmuz 2011’de, plandaki revizeyi öne sürerek “dava konusuzdur” dedi. Bu kararın bozulması için Meclis üyeleri konuyu Danıştay’a taşıdılar.

Kaynak: Bianet

* Fotoğraflar: Bülent Doruk, Onur Çoban / AA

İLGİLİ HABERLER:

Davutoğlu'ndan Torun Center Açıklaması: İnsan Faktörü Önemli

Torun Center İşçileri: Asansör Sürekli Arıza Yapıyordu

10 İşçinin Öldüğü İnşaatın Sahibi: Sektörel Bir Vaka

Torun Center İş Cinayeti için Gözaltındaki Sekiz Kişi Serbest

TMMOB'dan Torunlar GYO'ya Yanıt